Brnabić je kazala da se radi na snižavanju starosne granice sa 14 na 12 godina za krivično-pravnu odgovornost maloletnika.     Foto: AA

Skupština Srbije počela je u četvrtak raspravu o bezbednosti u državi posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu, a Vlada je u izveštaju koji je podnela ocenila da je situacija stabilna.

Rasprava je trajala oko sati i po, a biće nastavljena sutra u 10 sati.

U izveštaju Vlade o bezbednosnoj situaciji navodi se da su "masovna ubistva u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca uznemirili javnost, ali da je stanje javne bezbednosti stabilno".

U dokumentu se navodi i da je od 2016. godine do 2020. godine predato ukupno 10.600 komada oružja, dok je za pet dana legalizacije koja se sprovodi od 8. maja predato oko 11.500 komada oružja.

Izveštaj je u ime Vlade Srbije podnela premijerka Ana Brnabić i rekla da u Beogradu ima 327 škola i da je do 3. maja bilo angažovano 140 školskih policajaca koji su pokrivali 205 škola, za koje je na početku školske godine procenjeno da su bezbednosno ugrožene.

Ona je dodala da je posle tragedije 3. maja, istog dana naloženo da policijske uprave ostvare kontakt sa direktorima tih škola radi unapređenja bezbednosti i rad na reviziji procene bezbednosti, a da je posle tragedije u Mladenovcu naloženo hitno veće prisustvo policije na ulicama.

Kako je rekla u akciji vraćanja nelegalnog oružja koja je pokrenuta posle pucnjave u školi do danas predato je 26.339 komada oružja, odnosno 21.059 komada oružja, 5.280 minsko-eksplozivnih sredstava i više od milion komada municije.

Brnabić je kazala da se radi na snižavanju starosne granice sa 14 na 12 godina za krivično-pravnu odgovornost maloletnika.

Ona je na sednici parlamenta opoziciji poručila da je spremna da čuje sve mere kako bi deca i svi građani u Srbiji bili bezbedniji, ali da mesto za razgovor nije most Gazela koji su građani i opozicija blokirali prošlog petka tokom protesta "Srbija protiv nasilja", već Skupština Srbije.

"Mislim da ovo nije vreme za političke podele iako sada, danas neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele. Mislim da je Skupština jedini forum u kojem političari treba da raspravljaju o onome što se dogodilo", rekla je Brnabić.

Za vreme trajanja rasprave stigla su da govore dva poslanika i to poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović i poslanik opozicionog Zeleno-levog kluba Radomir Lazović.

Fehratović je rekao da je tragedija u školi "nasleđe prethodnih decenija", jer je društvo "od 1990-ih izgubilo konce u prosvetnom sistemu" i da je taj sistem devalviran.

"Školama moramo vratiti vaspitnu dimenziju, bez toga se ne može sprečiti ovo što se događa. U školama je izgubljen autoritet nastavnika i profesora, i to se mora vratiti", poručio je Fehratović.

Lazović je zamolio premijerku da ispune zahteve građana sa protesta "Srbija protiv nasilja" kojim se traže smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, oduzimanje dozvola za nacionalno emitovanje televizijama Pink i Hepi, gašenje tabloidnih listova i smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

On je premijerki poručio da protesti nisu politički, već da je to "vapaj i krik" građana koji traže da se posle posle tragedija napravi rez sa dosadašnjim sistemom i naprave ozbiljne promene u društvu.

Lazović je pitao premijerku zbog čega vlast menja i pooštrava zakone, kada i dosadašnje ne poštuje i naveo da je Srbija treća u svetu po broju oružja po glavi stanovnika i poimence navodio ljude koji poseduju velike količine oružja, a koji su na visokim funkcijama u državnim preduzećima.

On je pitao i premijerku kako je mogla da izjavi da sistem nije zakazao i kako je moguće da u izveštaju piše da je stanje stabilno kada je posle tragedija država u školama zabeležila povećanje "bezbednosno interesantnih događaja" za 123 odsto i 181 pretnju deci, od kojih 22 pretnje replikama pištolja i 13 pretnji nožem.

"Samo mi onda objasnite kako je stanje stabilno. Stanje nije stabilno, nego vri", rekao je Lazović.

Premijerka Brnabić rekla je da od opozicije nije čula nijedan predlog mera za sprečavanje nasilja i da vidi da oni politizuju tragediju.

Dok je Brnabić govorila poslanici opozicije su stajali i držali transparente sa pitanjem "Šta je smešno", što se odnosilo na premijerkinu objavu sa Instagram profila na kojoj je fotošopirana slika nje, predsednika Vučića Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog na kojoj su oni utrostručeni uz poruku "Mnogo nas je više nego prošli put. Još malo pa ćemo na Gazelu".

Premijerka je to objavila na Instagramu tokom protesta "Srbija protiv nasilja" koji su održani u petak, kada je blokiran most Gazela.

TRT Balkan / agencije