Konvoj s 5.000 prehrambenih ramazanskih paketa stigao je u srijedu.          Foto: AA

Tradicionalnom akcijom Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye iz prihoda vakufa namijenjenih za socijalne svrhe i ove godine obezbijedila je ramazanske pakete za postače širom Bosne i Hercegovine.

Konvoj s 5.000 prehrambenih ramazanskih paketa stigao je u srijedu iz Turkiye u Bosnu i Hercegovini.

Distribucija do krajnjih korisnika će kao i prethodnih godina biti realizirana u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus”.

Sadržaj paketa prilagođen je ovom podneblju i svakodnevnim potrebama porodica. S podjelom će se početi narednih dana.

Partnerski odnos ove dvije vakufske ustanove, putem kojih se realizira ovaj tradicionalni projekat, ukazuje i pokazuje da vakufi imaju i dobrotvornu ulogu, odnosno ulogu pomoći društvu i pojedincu kroz socijalno odgovorne projekte.

U vremenu nepovoljne ekonomske situacije Vakufska direkcija, na čelu sa dr. Senaidom Zajimovićem, iskazala je veliko zadovoljstvo što je ovaj plemeniti projekat, u godini koja je jedna od najtežih za građane usljed poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nastavljen. Realizujući ovaj projekat Vakufska direkcija IZ u BiH nastoji unijeti radost u domove i porodice, šaljući poruku solidarnosti u mubarek mjesecu Ramazanu.

Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju vjersku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulirala potrebe pojedinaca. U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima.

TRT Balkan / agencije