TRT Balkan - nova digitalna informativna platforma na Balkanu.

TRT Balkan je potpuno nova inicijativa koju je pokrenula Turska radio-televizija TRT. Ova
platforma će biti dom vrhunskog novinarstva koje na najbolji način razumije Balkan i doprinosi upoznavanju ove regije širom svijeta.

Digitalna informativna platforma proizvodit će sadržaje na BHS, makedonskom i albanskom jeziku, i doprijeti do skoro 30 miliona gledatelja na Balkanu i u dijaspori.

Inovativan i profesionalan novinarski pristup obogatit će digitalni portal, ali i društvene mreže Instagram, Facebook, Twitter, Youtube i TikTok. Pokrivat će političke, društvene, kulturne
i ekonomske teme sa fokusom usmjerenim na čovjeka, iz redakcija smještenih u Sarajevu i Skoplju.

Projekat je zvanično otvoren i predstavljen u Ankari, pred visokim zvanicama i brojnim gostima širom svijeta.

Sentop: TRT Balkan će ojačati historijske veze Turkiye i Balkana

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop izjavio je da je počašćen ovim događajem kojim se TRT-u, turskom ponosu radijsko-televizijskog emitovanja, od danas pridružuje novi član, s imenom TRT Balkan.

Mustafa Sentop, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye TRT Balkan

“TRT Balkan će prenositi svoje sadržaje na Balkanu, drugoj polovini naših srca, u sedam balkanskih zemalja, na pet različnih jezika. Naš TRT, koji je u 2009. godini počeo s emitovanjem kanala TRT Avaz i TRT Kurdi, TRT Arabi u 2010. godini i TRT World u 2017. godini, od danas uključuje i emitiranje na TRT Balkan platformi. Molim Svemoćnog Boga da TRT Balkan bude koristan i dobar za našu zemlju i za našu braću i sestre na Balkanu“, rekao je Sentop.

Altun: TRT Balkan će doprinositi regionalnom i globalnom miru

Pozdravivši ovaj veliki projekt i poželivši uspjeh u radu kanalu TRT Balkan, predsjednik Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye, Fahrettin Altun, je kazao da je iznimno sretan što vidi da TRT u svom radu zastupa tri osnovna principa, a to su: stalno obnavljanje i razvoj, snažno institucionalno strukturiranje i vizionarski rast.

Fahrettin Altun, predsjednik Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye TRT Balkan

“Ovaj projekt je utjelovljeni primjer ovih principa. TRT ovakav pristup zastupa na nacionalnom, ali i na međunarodnom polju. Ponosni smo što vidimo da su međunarodne platforme i kanali TRT-a sve jači i sve utjecajniji. Danas svjedočimo historijskom momentu. TRT Arabia je počeo s radom 2010. godine, TRT World 2015, a potom su se nizale TRT-ove platforme na ruskom, njemačkom i francuskom jeziku. Danas toj porodici pristupa i TRT Balkan. TRT danas emitira sadržaje na 41 jeziku širom svijeta“, rekao je Altun.

Ističući kako će TRT na Balkanu biti veoma aktivan i posredstvom društvenih mreža, Altun je kazao da je to važno za dopiranje do što većeg broja ljudi, ali i za kreiranje alternative jednostranom i unipolarnom medijskom djelovanju kompanija društvenih mreža.

TRT Balkan novi član sve jače TRT međunarodne mreže

TRT Balkan će donijeti novi, nepristrasni i moćan glas na balkanskom medijskom prostoru, poručio je Mehmet Zahid Sobaci, generalni direktor TRT-a.

Mehmet Zahid Sobaci, generalni direktor TRT-a TRT Balkan

Generalni direktor TRT-a Sobaci je u obraćanju prisutnim istakao da je TRT Balkan novi član porodice koju čine prestižni medijski kanali kao što su TRT World, TRT Arabi, VOT radio, TRT Russia, kao i kanali na njemačkom i francuskom jeziku.

“Ovom prilikom želim kazati nekoliko rečenica o oblasti međunarodnih medija i radiodifuzije. Godinama je ovo polje bilo osuđeno na proces u kojem su i teza i antiteza izrezane iz istog izvora. Međutim, dobro znamo da je svijetu potrebna polifonija, različite perspektive i originalne priče. TRT World, koji je svoj emiterski život započeo u takvom svijetu u kojem je međunarodno novinarstvo monopolizirano od strane male grupe, unio je novi dah na teren, rekao je neizrečeno i postao glas onih čiji glas se nije čuo“, rekao je Sobaci.

On je naglasio da TRT u medijski prostor unosi kontekst i inkluzivnost na pravi novinarski način i da po prirodi stoji na strani ignorisanih i odlazi na mjesta gdje niko nije.

TRT već emituje sadržaj na 5 međunarodnih kanala: TRT World, TRT Arabi, TRT Russian, TRT Deutsch i TRT Francais.

TRT Balkan