Zbog bojkota srpske zajednice izlaznost birača na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila bila je mala i iznosila 3,47 odsto.     Foto: Tanjug

"Srpska lista" je danas saopštila da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži da suspenduje dijalog dok se sa severa Kosova ne povuku "Kurtijevi fiktivni gradonačelnici".

Predsednik "Srpske liste" Goran Rakić je na danas održanoj konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici izjavio da je srpski narod zabrinut zbog nasilnog upada specijalaca Policije Kosova u opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

"Upućujemo molbu, apel, zahtev, svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima, ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan", istakao je Rakić.

On je kazao da bi nastavak razgovora s "Kurtijevim režimom, nakon jučerašnjeg terora, mu poslao poruku da je takvo postupanje isplativo".

Rakić je kazao da traže da odluka o privremenom učešću zvaničnika u dijalogu bude ukinuta tek kada Priština povuče sve specijalne jedinice Policije Kosova sa severa i povuče sve svoje organe i napusti zgrade opštinskih uprava na severu Kosova.

Predsednik "Srpske liste" je kritikovao i KFOR, koji, kako je kazao, nije reagovao. Rakić je dodao da će danas kontaktirati komandanta KFOR-a i tražiti od njega da se radnici koji su radili u opštinama vrate na svoja radna mesta, a da se oni koji su sa specijalnim jedinicama upali i "oteli opštinu", napuste zgradu.

Mirovne trupe NATO-a na Kosovu, KFOR, sinoć su oštro osudile jednostrane akte nasilnog ulaska novoizabranih kosovskih gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova i pozvale sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na Kosovu.

KFOR je poručio da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja da bi se izbegla dalja eskalacija.

"Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu", saopšteno je KFOR-a.

Specijalne jedinice Policije Kosova u petak su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su želeli sprečiti njihov ulazak. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

Sjedinjene Američke Države i EU su osudili akciju kosovskih institucija da nasilno uđu u zgradu opštine i pozvali su premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.

Zbog bojkota srpske zajednice izlaznost birača na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila bila je mala i iznosila 3,47 odsto.

Izbori su raspisani nakon što su Srbi napustili sve kosovske institucije na severu Kosova, zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na legalne RKS tablice. Ta odluka je potom odložena, ali "Srpska lista" se nije vratila u institucije i svoj povratak uslovljava formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i povlačenjem specijalnih jedinica Kosovske policije.

TRT Balkan / agencije