Autoput i magistralni put ka Pirotu bili su blokirani, policija se pobrinula za kontrolu saobraćaja.      Foto: AP screenshot

Zbog curenja amonijaka iz cisterne uslijed izvrtanja vagona, sinoć je u Pirotu proglašena vanredna situacija.

Sektor za vanredne situacije je tokom večeri i noći evakuisao 56 ljudi.

U niškoj bolnici tokom noći zadržano je 15, a u pirotskoj devet pacijenata sa simptomima trovanja. Prema posljednjim informacijama, svi su stabilno i nisu životno ugroženi.

Međutim, ovaj slučaj je ipak odnio dvije žrtve.

Turski državljanin, vozač kamiona T. P, rođen 1967. godine, pronađen je jutros mrtav. Pirotska policijska uprava pretpostavlja da je preminuo usljed posljedica pada s visine, no u ponedjeljak će se utvrditi tačan uzrok smrti.

Situacija ukazuje na to da je T. P, usljed smanjene vidljivosti na putu poslije izlivanja amonijaka, doživio saobraćajni udes i u pokušaju da se spasi, skočio iz kamiona. Međutim, velika je verovatnoća da zbog gustog oblaka nastalog poslije izvrtanja vagona s amonijakom nije vidio da je pod njim provalija.

Sinoć je u blizini izvrtanja vagona, u automobilu kojim je sletio s puta, preminuo i stariji muškarac iz Pirota s hroničnim oboljenjem srca. Tačan uzrok i njegove smrti još se utvrđuje.

Pojačane sigurnosne mjere

Gradonačelnik Vladan Vasić je istog trenutka proglasio vanredno stanje u gradu i uputio apel građanima da što manje izlaze iz kuće, a pogotovo da se približavaju rizičnom dijelu terena.

Škole i vrtići su se privremeno zatvorili, a radnici fabrika u prvoj smjeni nisu otišli na posao.

Autoput i magistralni put ka Pirotu bili su blokirani, policija se pobrinula za kontrolu saobraćaja.

Prilaz mjestu nesreće nije bio dozvoljen novinarima, ali su neki i pored apela ipak otišli na lice mjesta.

TRT Balkan