Oni će na terenu raditi sa punom opremom i spasilačkim psom.     Foto: MUP Srbije

Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina, Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputilo u Republiku Turkiye kako bi pomogli u traganju i spašavanju preživjelih u razornim zemlјotresima koji su u ponedjeljak pogodili ovu zemlјu, raspoređeni su u Odabasi.

Prema riječima vođe Specijalističkog tima Davora Vidovića, na pripremnom sastanku sa predstavnicima turske službe za vanredne situacije, odlučeno je da timovi iz Srbije, u saradnji sa italijanskim spasilačkim timom, budu angažovani u operaciji traganja i spašavanja nestalih u tom mjestu.

Kako je naveo, oni će na terenu raditi sa punom opremom i spasilačkim psom i dat će svoj maksimum da pomognu turskom narodu.

Vidojević je ukazao da su, po nalogu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah krenuli na put kako bi pomogli prijateljima u Turkiye.

MUP Srbije je objavio da je u Turkiye otišlo 27 pripadnika specijalističkih timova za spašavanje iz ruševina, a zatim i još 18 pripadnika sa logističkom podrškom i vatrogasnim kamionima, koji su trebali da stignu jučer.

Najmanje 12.873 osobe su poginule, a 62.937 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye, objavila je Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6, sa središtem u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija i više od 13 miliona ljudi.

Najmanje 2.802 osobe su poginule, a 5.035 je povrijeđeno u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u Turkiye.

TRT Balkan / agencije