Sagovornici su izrazili zadovоljstvo i bilateralnim odnosima, te ocijenili da Austrija i Italija predstavljaju jedne od najvećih trgovinskih i investicionih partnera u BiH. / Photo: AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedeljak su se u Sarajevu sastali s ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom šefova diplomatija dvije prijateljske zemlje, i zahvalnost ministrima Tajaniju i Schallenbergu lično, kao i vladama Republike Austrije i Republike Italije na kontinuiranoj podršci integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Posebno su zahvalili na snažnom zagovaranju i mobilizaciji podrške zemalja članica Evropske unije za početak pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Upoznali su sagovornike sa nizom aktivnosti koje su sprovedene u cilju ispunjenja uslova za naredni korak na evropskom putu.

U tom kontekstu, istakli su važnost pozitivne odluke Vijeća Evropske unije, koja bi dala dodatan podstrek vlastima u Bosni i Hercegovini, ali i važnu podršku evropskoj budućnosti BiH, za koju postoji apsolutni konsenzus.

U saopštenju se navodi da su ministri Tajani i Schallenberg rekli da današnja posjeta ima za cilj da pruži političku, i svaku drugu vrstu podrške Bosni i Hercegovini.

Pozdravili su napredak na ispunjenju uslova i ponovili snažan podsticaj i podršku evropskom putu, koji je u obostranom interesu, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Evropsku uniju. Naglasili su potpunu posvećenost očuvanju stabilnosti i sigurnosti BiH kroz učešće u Misiji Althea, pružanju tehničke pomoći i zagovaranju integracija u Evropsku uniju.

Sagovornici su izrazili zadovоljstvo i bilateralnim odnosima, te ocijenili da Austrija i Italija predstavljaju jedne od najvećih trgovinskih i investicionih partnera u BiH. Izrazili su očekivanja da će u budućnosti doći do intenziviranja ove saradnje, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

TRT Balkan / agencije