Macron je rekao novinarima da su Francuska i Njemačka predložile održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova.        Foto: AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je kako je u Kišinjevu imala kratak sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su predložili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

Vučić je ranije tokom dana izjavio kako je želio razgovarati s predstavnicima Prištine, ali da Osmani to nije htjela.

Osmani je kazala kako je sastanku, pored predsjednika Francuske i njemačkog kancelara, nazočio visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell.

''Bio je to desetominutni sastanak, na kojem je još jednom potvrđeno da Vučić nije zainteresiran za rješenje'', navela je Osmani tokom samita Europske političke zajednice održanog u Moldaviji.

''Nastavit ću raditi s našim saveznicima na nekim od pitanja koja su predložili'', rekla je Osmani za Radiotelevziju Kosova.

Ocijenila je da rješenja za deeskalaciju situacije postoje, ali da ona moraju biti u skladu s Ustavom Kosova.

Macron je rekao novinarima da su Francuska i Njemačka predložile održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova.

Francuski predsjednik je rekao da su se Vučić i Osmani suglasili da će u idućim tjednima biti ''jasnih odluka'' u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova, prenosi N1.

Vučić: Osmani nije htjela sastanak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da je želio tokom samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu razgovarati s predstavnicima Prištine, ali da Vjosa Osmani to nije željela.

''Vi ste najvjerojatnije čuli da je premijer Luksemburga Xavier Bettel želio ostvariti kontakt i povezati nas i ovdje s Prištinom. Ali Vjosa Osmani se nije željela sastati s nama i razgovarati. Rekla je – organizirajte sastanak na visokoj razini u Bruxellesu i Kurti će doći i sastat će se s Vučićem. I to je bilo to'', rekao je ranije Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

TRT Balkan / agencije