Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brian Aggeler izjavio je da su pošteni i transparentni izbori temelj su funkcionalne demokratije i stvaraju pretpostavke za legitimitet i povjerenje javnosti u politički sistem.          Foto: AA

U Sarajevu je danas organizovana Media Innovation & Trends konferencija međunarodnog karaktera čija je ovogodišnja tema “Odgovornost medija u izbornom procesu“.

Na konferenciji, koju je drugi put organizovala Federalna novinska agencija (FENA) u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, učestvuju medijski profesionalci, eksperti za pitanje izbora i medija, stručnjaci za informacijske tehnologije iz BiH i inozemstva te predstavnici regulatornih tijela i nevladinih organizacija.

Cilj konferencije je ukazati na opasnosti koje zbog sve masovnije zloupotrebe novih tehnologija prijete medijima i demokratskom okruženju u Bosni i Hercegovini.

Direktor FENA-e Elmir Huremović rekao je da je tema ovogodišnje konferencije odabrana iz razloga jer su nedavno provedeni izborni ciklusi širom svijeta pokazali da je vještačke inteligencije u medijskim kampanjama uzela maha.

"Pokazalo se kako se tehnologija može upotrijebiti za ozbiljno potkopavanje izbornog procesa. Ove godine nas čekaju tri izborna ciklusa - sva tri izuzetno važna za BiH. To su izbori za Evropski parlament, izbori u SAD-u, kao i lokalni izbori u našoj zemlji. Vještačka inteligencija, iako čudo moderne nauke, je mač s dvije oštrice. Pored ogromnih prednosti koje donosi svim medijima u organizaciji posla, njena druga strana je što omogućuje, prije svega, kreiranje različitih vrsta sadržaja koji vrlo jednostavno mogu obmaniti javnost", rekao je Huremović.

Srđan Traljić iz organizacije Transparency International BiH rekao je da je u prethodnim izbornim procesima zabilježena "funkcionerska kampanja" gdje je veliki broj funkcionera tokom kampanje intenzivirao svoje aktivnosti okupiravši centralne informativne emisije, promovišući svoje stavove.

"I oni su sami zloupotrijebili javne emitere, ali i do uređivačke politike pojedinih javnih emitera je da su određenim kandidatima i strankama davali povlašten pristup. Definitivno nismo imali isti tretman svih učesnika u izbornom procesu, nismo imali debate kandidata za ključne funkcije, jer je to posljedica da vladajući nisu htjeli sebe da dovode u isti položaj jer su u povlaštenom položaju u odnosu na sve druge učesnike u izbornom procesu", rekao je Traljić.

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brian Aggeler izjavio je da su pošteni i transparentni izbori temelj su funkcionalne demokratije i stvaraju pretpostavke za legitimitet i povjerenje javnosti u politički sistem.

"Od ogromne je važnosti da izborni proces u BiH bude realizovan uz očuvanje najviših standarda transparentnosti i zaštitu temeljnih prava svih građana. Organizacija i provođenje izbora je složen i osjetljiv proces koji zahtijeva visok stepen profesionalnosti i integriteta ne samo Centralne izborne komisije već i političkih stranaka, građanskog društva, pravosuđa, policije i medija", rekao je Aggeler.

Dodao je da Misija OSCE-a u BiH poziva nadležne organe, izborne institucije i medije da ozbiljno razmotre preporuke Odjela za ljudska prava OSCE-a u cilju jačanja transparentnosti izbornog sistema.

"Misija OSCE-a je pratila i analizirala ulogu medija u izborima, što je ukazalo na potrebu za sveobuhvatnim i značajnim poboljšanjima na svim nivoima", poručio je Aggeler.

U okviru konferencije organizovane su dvije panel rasprave. Jedna je o izazovima upotrebe modernih tehnologija u medijskom izvještavanju o izborima, dok je drugi panel fokusiran na značaj i odgovornost novinskih agencija, ali i medija generalno u izbornom procesu.

TRT Balkan / agencije