Ministri finansija diskutovali su o finansijskim problemima s kojima se suočavaju njihove države.     Foto: AA

Ministri finansija diskutovali su o finansijskim problemima s kojima se suočavaju njihove države, gdje je zajednički zaključeno da rastuća inflacija predstavlja veliki izazov za region.

Tradicionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika" u organizaciji beogradskog sedmičnika NIN i Saveza ekonomista Srbije, održava se danas u Budvi. Ministri finansija diskutovali su o finansijskim problemima s kojima se suočavaju njihove države, gdje je zajednički zaključeno da rastuća inflacija predstavlja veliki izazov za cijeli region.

Samit je okupio ključne kreatore fiskalne i monetarne politike svih zemalja regiona, predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija i vodeće ljude najvećih banaka, kompanija i osiguravajućih društava iz cijelog regiona, gdje se razgovara o perspektivama regiona nakon recesije izazvane pandemijom, ali i izazovima, s kojima će finansijski i realni sektor morati da se suoče u drugoj polovini godine, tokom koje je inflacija u mnogim zemljama oborila višedecenijske rekorde i koju će obilježiti rekordna poskupljenja hrane i energenata, kao i pokidani lanci snabdijevanja.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović istakao je da je sasvim jasno da se svijet suočava s krizom ogromnih razmjera i da to ima nesumnjiv utjecaj na naš region.

"Prema mišljenju mnogih ekonomista, danas se nalazimo u drugom poluvremenu krize, kojoj se, bar za sada, ne vidi kraj. Sve je počelo prije više od dvije godine, pojavom koronavirusa, a ove godine, agresijom Rusije na Ukrajinu, dodatno su ubrzana ta kretanja.

Danas se suočavamo s najvećim inflatornim udarom u posljednjih 40 godina. Nivo inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je preko osam procenata, u EU 10 odsto, u našem regionu iznad toga. Srbija je imala inflaciju 12 procenata, u Crnoj Gori je 15 procenata, a slična situacija je i u drugim zemljama regiona. Taj inflatorni udar je premašio sva kredibilna očekivanja s početka ove godine. Centralne banke podižu kamatne stope, kako bi ublažili rast cijena, ali moraju voditi računa da to podizanje kamatnih stopa privredu ne gurne u recesiju", kazao je Vlahović.

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović kazao je da, u vremenima krize, saradnja vlade i parlamenta mora biti veoma dobra.

"Mi smo u Crnoj Gori tokom maja, juna i jula imali nekoliko izmjena zakona, smanjili smo akcize, smanjili PDV na osnovne životne namirnice, povećali minimalnu penziju. Zbog te dinamike je neophodna sinergija između Vlade i parlamenta. Ono čemu ćemo težiti, a to je jedno od pitanja o kojem ćemo govoriti na Samitu, jeste da uz čuvanje stabilnosti javnih finansija ipak dođemo do bržeg privrednog oporavka, jer samo tu vidim šansu da se iz ovoga izađe", kazao je Damjanović.

Mirjana Vučić, pomoćnica ministrice finansija Federacije BiH, ocijenila je da je Vlada Federacije blagovremeno reagovala na sve izazove u dijelu javnih finansija. Ipak, istakla je da su pred Federacijom danas tri najveća izazova.

"To je prije svega inflacija, zatim kako obuzdati rast javnog duga i ono što je za nas specifično, kod nas je izborna godina, što dodatno komlikuje i onako složenu situaciju. Ipak, uzeli smo veliki zamah u Federaciji. Pandemija nam je donijela mnogo problema, povećala se nezaposlenost i to je zahtijevalo brzu reakciju Vlade, koja jeste reagovala. Krenuli smo u novi rast, krenule su nove investicije", kazala je Vučić.

Jedan od najvećih izazova za Sjevernu Makedoniju u ovom trenutku je osigurati energetsku nezavisnost.

"Bitno je da što više struje proizvedemo od domaćih proizvođača i da nas to što manje košta. Osim toga, važno je da ekonomski razvoj ne bude zaustavljen", kazao je Filip Nikolski, zamjenik ministra finansija Sjeverne Makedonije.


TRT Balkan / agencije