U ime okupljenih obratila se Violeta Senić, ističući da su im danas, i uvijek kroz istoriju bili važni i mir i sloboda.     Foto: AA

Ispred Vlade Crne Gore u utorak u Podgorici je održano okupljanje građana pod nazivom “Mi smo Evropa”, s ciljem da se podsjeti vlast na važnost što skorijeg priključenja Evropskoj uniji.​​​​​​​

Okupljeni građani su nosili zastave Crne Gore i Evropske unije, dok su se na transparentima mogle vidjeti poruke: "Ne Otvorenom Balkanu, da Evropskoj uniji", "Mir i sloboda osnova zdravog društva", "Borba za demokratiju", "Zaštitimo našu djecu"...

U ime okupljenih obratila se Violeta Senić, ističući da su im danas, i uvijek kroz istoriju bili važni i mir i sloboda, ali da životi podsjećaju na neprestano ugrožavanje i jednog i drugog.

"Sadašnja i prethodna Vlada umjesto puta u EU, donijeli su nam prvo zastoj, pa onda i nazadovanje u evropskim integracijama i propuštenu šansu da uđemo u porodicu evropskih zemalja. Umjesto pune trgovinske saradnje sa zemljama članicama EU, nude nam 'Open Balkan'. Sređeni birački spisak za njih je misaona imenica, iako su ga upravo ovi što su sad na vlasti prije par godina kritikovali. Govor mržnje nas zapljuskuje sa svih strana, gdje god da se nalazimo. Djeca nam svakim danom trpe vršnjačko nasilje za koje država ne želi da nađe rješenje. Da li je ovo ona antifašistička Crna Gora koja nijemo stoji pred novim talasom nasilja koje svakoga dana sve više eskalira", upitala je Senić.

Podsjetila je da je prvi ustanak protiv fašizma podignut upravo u Crnoj Gori.

"A, danas mi kao potomci prvih ustanika, mi samo stojimo i nijemo posmatramo stvari protiv kojih se treba boriti", dodala je Senić.

Poručila je svim budućim vladama da ne smiju nikad više da dovedu u pitanje evropski put Crne Gore.

"Evropski put koji podržava preko dvije trećine građana Crne Gore, koji nam garantuje prosperitet, koji nam garantuje stabilnost i mir. A, mir je uvijek najveća vrijednost, kako prije 80 godina tako i danas", kazala je Senić.

Mir koji je očuvao Crnu Goru 90-tih godina prošlog vijeka, istakla je Senić, ne smije se zarad nečijih megalomanskih želja narušiti.

"A, i mi slobodni građani ne smijemo dopustiti da se to desi", naglasila je Senić.

Saopštila je da slobodni građani žele državu sa nultom tolerancijom na govor mržnje.

TRT Balkan / agencije