Koordinator GIZ-ovog projekta Dukagjin Bakia kazao je da se na ovaj način promoviše zelena mobilnost i zaštita životne sredine.     Foto: AA

Na ulazu u poznato prištinsko izletište Grmija otvoren je solarni parking "Prishtina Solar Parking", koji su zajednički finansirali Evropska unija, Vlada Nemačke i opština Priština.

Ovim projektom koji je sprovela Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) obezbeđena je proizvodnja električne energije od približno 36,4 KW, pomoću solarnih fotonaponskih panela.

Koordinator GIZ-ovog projekta Dukagjin Bakia kazao je da se na ovaj način promoviše zelena mobilnost i zaštita životne sredine.

“Ideja je da, pošto smo povezani mrežom snabdevanja električnom energijom na Kosovu, proizvodimo struju koja će služiti za osvetljavanje parka Grmija, bazena u javnom vlasništvu, kao i za svako drugo korišćenje u okolnom prostoru”, kazao je Bakia.

Naglasio je da je projekat solarnog parkinga u Grmiji jedan od deset malih projekata koji se realizuju u okviru “EU za energetsku tranziciju: Konvencija gradonačelnika opština Zapadnog Balkana i Turkiye“.

Potredsednica opštine Priština Jehona Lushtaku Sadriu je izjavila da Priština postaje lider u regionu započinjanjem projekta kojim se donosi zeleni duh obnovljive energije i koji će biti primenjen na mnogim zgradama u glavnom kosovskom gradu.

“Mnogi naši prostori, škole, vrtići, ključni za naše društvo, moći će biti deo ovakvog pristupa koji će služiti građanima i našem javnom zdravlju”, kazala je Lushtaku Sadriu.

Šefica političkog odeljenja u Kancelariji Evropske unije na Kosovu Annacarin Platon istakla je da je ovaj projekat mali u smislu energije, ali će osim osvetljavanja parka poslužiti i za punjenje električnih automobila i bicikala.

“Ovaj projekat je deo EU programa vrednog 8 miliona evra za energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu i u Turkiye, zajedno sa nemačkom Vladom. Kosovo je profitiralo od plana delovanja u oblasti obnovljive energije sa planovima za dve opštine, Priština i Istok, a imamo i dva projekta sa solarnim panelima u Prištini i Novom Brdu”, kazala je Platon.

Očekuje se da će projekat "Prishtina Solar Parking", koji predstavlja investiciju od 50.000 evra, smanjiti emisiju ugljen dioksida za gotovo 45 tona godišnje, postavljajući presedan za održivi razvoj širom Kosova i Zapadnog Balkana.

TRT Balkan / agencije