Kosovska predsednica je navela da konačni sporazum, koji treba da se zasniva na međusobnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu.         Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u srijedu s visokom delegacijom američkog State Departmenta, koju je predvodio visoki zvaničnik Derek Chollet.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova u delegaciji su bili i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Spencer Boyer, ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey Hovenier, kao i drugi predstavnici State departmenta i američke ambasade.

Predsednica Osmani i savetnik Chollet potvrdili su odlične odnose Prištine i Sjedinjenih Američkih Država, kao glavnog saveznika Kosova, te posvećenost daljem jačanju saradnje između dve zemlje.

Osmani je zahvalila na proaktivnom angažovanju Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga Kosova i Srbije, ističući da je pojačano angažovanje Amerike u ovom pogledu ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana Kosova.

Kosovska predsednica je navela da konačni sporazum, koji treba da se zasniva na međusobnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu.

"Kosovo je spremno da nastavi, s punom posvećenošću, da bude konstruktivna strana, koordinisana sa SAD-om, dajući predloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma“, rekla je Osmani.

Na sastanku je Osmani govorila i o najnovijim dešavanjima na Kosovu i regionu, ističući savezništvo i bliskost Srbije s Rusijom i opasnosti koje taj odnos predstavlja ne samo za Kosovo, već i za evroatlantski savez. Ona je ocenila da Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila i pretnja održivom miru u regionu.

Predsednica Kosova je tokom sastanka s visokom američkom delegacijom, potvrdila istorijsko i neraskidivo partnerstvo između SAD-a i Kosova, tako da je kako je kazala, upravo ovo jaka osnova za povećanje saradnje u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Na osnovu njene inicijative od pre šest meseci za međudržavni strateški dijalog sa SAD-om, Osmani je izrazila spremnost da ubrza ovaj proces za dobrobit građana obe države.

Visoka delegacija američkog State Departmenta, koju predvodi visoki zvaničnik Derek Chollet, sastala se i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.



TRT Balkan / agencije