Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Republike Gruzije Iraklija Garibashvilija s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima te euroatlantskom putu Gruzije.      Foto: AA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Republike Gruzije Iraklija Garibashvilija s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima te euroatlantskom putu Gruzije.

Gruzijski i hrvatski premijer te njihova izaslanstva održali su sastanak koji za cilj ima unapređenje međudržavnih odnosa, razgovarali su o europskoj perspektivi Gruzije i njenim ambicijama za pristupanje u NATO, zatim o ruskoj agresiji na Ukrajinu, političkoj i ekonomskoj situaciji te o situaciji na jugoistoku Europe.

Hrvatska i Gruzija imaju približno isti broj stanovnika, a Gruzija ima ambiciju postati članica Europske unije i NATO saveza, u čemu ima podršku Hrvatske, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je podsjetio kako je prošle godine Europsko vijeće (EV) odlučilo Ukrajini i Moldovi dati kandidatski status, dok je taj status dobila i Gruzija, ali s europskom perspektivom i obvezom ispunjavanja 12 obaveza koje se nalaze u mišljenju Europske komisije (EK).

"Vjerujem da ćemo do kraja godine ponovno imati raspravu o sve tri zemlje i da će Gruzija ostvariti napredak kako bi u institucionalnom smislu mogla ići dalje prema članstvu u Europsku uniju", izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer je dodao kako je gruzijski predstavnik bio na prošlom NATO samitu u Villniusu te kako je Gruzija dobila poruku koja se odnosi na dvije trenutno okupirane regije na svom području, Abhaziju i Južnu Osetiju koje je Rusija svojim aktima kasnije čak formalno anektirala, izjavio je Plenković.

Istaknuo je kako je to situacija zamrznutog konflikta, nalik na situaciju na Krimu, u Donjecku i Luhansku u Ukrajini te Pridnjestrovlju u Moldaviji.

"Politička i sigurnosna situacija u Gruziji je itekako zahtjevna i osjetljiva", ocijenio je Plenković i dodao:

"Hrvatska će nastaviti podupirati Gruziju u njenim reformskim naporima, europskim i transatlantskim ambicijama."

Premijer Gruzije Garibashvili istaknuo je kako Hrvatsku smatra prijateljskom i partnerskom državom te kako je za Gruziju Hrvatska primjer na jugoistoku Europe, s obzirom da je u tri desetljeća svoje samostalnosti ispunila svoje glavne ciljeve, postala punopravni član Europske unije i dovršila proces integracije.

Garibashvili će danas na Pantovčaku svečano otvoriti Veleposlanstvo Gruzije u Hrvatskoj, što je ocijenio prilikom za jačanje bilateralnih odnosa dviju država te jačanjem prisutnosti Gruzije na ovim prostorima.

"Cijenimo snažnu hrvatsku podršku našoj cjelovitosti, teritorijalnosti, našem putu prema europskim i transatlantskim integracijama", izjavio je Garibashvili.

On je ocijenio kako je u proteklom periodu Gruzija ojačala svoje gospodarstvo i demokratske institucije, dodavši da su liberalizacija viznog režima te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju važni koraci na europskom putu Gruzije.

"Trenutni politički kontekst pokazuje kako je važno diverzificirati odnose kada je riječ o energetici i opskrbi hranom", izjavio je Garibashvili.

Dodao je kako Gruzija kao crnomorska država i kao pouzdan partner Europske unije ima važnu ulogu u prometnom i infrastrukturnom povezivanju regije.

Poručio je kako je Gruzija spremna nastaviti diplomatske napore u rješavanju pitanja 20 posto teritorija okupiranog od Rusije.

Želimo unaprijediti naše gospodarske odnose, poručio je hrvatski premijer te pozdravio angažman nekoliko hrvatskih tvrtki koje posluju u Gruziji i pozvao gruzijske gospodarstvenike na ulaganja u Hrvatsku.

Posjet predsjednika Vlade Gruzije Garibashvilija prvi je posjet jednog gruzijskog premijera Hrvatskoj u 30 godina diplomatskih odnosa dviju država.

TRT Balkan / agencije