Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom održan je u organizaciji Udruženja palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini i Udruženja bosansko-palestinskog prijateljstva u koordinaciji sa ambasadom Države Palestine u BiH.       Foto: AA

Ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu u nedjelju je obilježena 75. godišnjica palestinske Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizuje stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.

Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom održan je u organizaciji Udruženja palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini i Udruženja bosansko-palestinskog prijateljstva u koordinaciji sa ambasadom Države Palestine u BiH.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala međunarodnu zajednicu da preuzme svoje obaveze i počne rješavati "katastrofu koju je sama proizvela i da vrati mir u Zemlji mira."

"Danas šaljemo poruku iz evropskog Jerusalema međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji da moraju prestati s beskonačnom podrškom Izraelu. Izrael, koji je stvoren Rezolucijom UN-a 181, je okupator koji ne poštuje nijednu rezoluciju", rekao je predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini Majed Maarouf

Podsjetio je da je 531 palestinsko selo u potpunosti uništeno nakon što su Palestinci protjerani od izraelskih vlasti 1948. godine.

"Palestinski narod je ostao i ostaće na svojim ognjištima u Palestini. Pobijedićemo ako Bog da. Mi smo tu, za mir, ali za pravedan i trajan mir na Bliskom istoku. Mi tražimo da se poštuje Rezolucija 181 po kojoj je osnovan Izrael, po kojoj palestinski narod dobija 44 posto od povijesne palestinske površine, a ne 28 posto", rekao je Maarouf.

Ističu da je Izrael je jedina država na svijetu koja je osnovana rezolucijom UN, a uprkos tome, kontinuirano ih krši i nepoštuje.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo, izjavio je da je današnji događaj jedan od niza aktivnosti kojima nastoje pružiti podršku palestinskom narodu za njihovu slobodu i borbu za oslobađanje Palestine.

"Veliki problem je što veliki broj medija nepotpuno ili pogrešno informiše o aktuelnom stanju u Palestini i onome što se dešava tamo, o ubistvima u Al-Aksi za ramazan, progonima, o stotinama djece bez ikakvog suđenja u zatvorima, o majkama koje rađaju djecu u zatvorima... Mi nemamo dovoljno tih informacija, svijet velikim dijelom šuti, neinformisan", rekao je Hebib i dodao:

"Niko bolje od nas Bosanaca i Hercegovaca ne zna kakve su muke i nevolje s kojim se palestinski narod bori jer smo mi preživjeli sve to skupa."

Roba Al Jamal iz Ambasade Države Palestine u BiH poručila je da Palestinci nemaju drugog izbora nego da nastave svoj cilj i opstanak, te da pozivaju na svoja prava.

"Palestinski cilj je opravdan. Ono što moramo učiniti je da nastavimo, generacija za generacijom. Nikada nećemo odustati i ako Bog da vratićemo se svojim domovima", rekla je Al Jamal.

Današnjem skupu u Sarajevu prisustvovali su predstavnici Ambasade Libije u BiH, Ambasade Pakistana, Ambasade Irana i Ambasade Turkiye u Bosni i Hercegovini.

Palestinci obilježavaju 75. godišnjicu Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Milioni Palestinaca i danas imaju status izbjeglice i sanjaju o danu kada će se vratiti u domovinu.

Palestinsko-izraelski sukob datira iz 1917. godine kada je britanska vlada, u danas poznatoj Balfourskoj deklaraciji, pozvala na uspostavu nacionalnog doma za židovski narod u Palestini.

Prema Palestinskom zavodu za statistiku (PCBS), Nakba je rezultirala raseljavanjem blizu 800.000 Palestinaca od 1,4 miliona Palestinaca koji su živjeli u povijesnoj Palestini 1948. godine u 1.300 sela i gradova.

TRT Balkan / agencije