Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru posetila je delegacija Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).     Foto: AA

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru posetila je delegacija Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), predvođena pomoćnikom predsednika Mahmutom Cevikom. Sa rukovodstvom krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji razgovarali su o rezultatima saradnje i planovima za naredni period.

TIKA će i u budućnosti, kao i do sada širom sveta nastaviti sa realizacijom projekata za dobrobit naroda, zaključeno je nakon sastanka sa delegacijom BNV-a. Upućena je i zahvalnost bratskom narodu iz Sandžaka za podršku i pomoć upućenu nakon razornih zemljotresa koji su se dogodili u Republici Turkiye.

“U ovoj regiji delujemo već trideset godina, TIKA je ovde s radom počela 1992. godine i do sada smo u balkanskim zemljama i zemljama istočne Evrope realizovali više od 5.000 razvojnih projekata iz oblasti kulture, ekonomije i zdravstva. Razgovarali smo danas i zahvalili smo se na pomoći koju su Turkiye i našem narodu nakon razornih zemljotresa uputili naša ovdašnja braća, BNV i Srbija kao država. Konkretno u Srbiji delujemo od 2010. godine i do sada smo realizovali 350 projekata s ciljem razvoja, uključujući izgradnje i obnove škola, bolnica, među kojima i ovdašnja Ginekološka klinika, pomoć obdaništima, kao i pomoć žrtvama poplava, kao i pomoć u obnovi i restauraciji kulturno-istorijskih spomenika i objekata”, izjavio je nakon sastanka pomoćnik predsednika TIKA-e Mahmut Cevik.

Naglasio je da je sa čelnim ljudima BNV razgovarao, predstavio projekte i izneo mišljenje o nastavku saradnje za dobrobit svih ljudi, bez obzira na njihovu versku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

“Važno je to da u svojim aktivnostima promovišemo suživot ljudi različitih vera i koji govore različite jezike i vidimo da Bošnjaci ulažu velike napore u tome i želimo pokazati da je za nastavak tog suživota važno uzajamno poštovanje i ljubav, a ne samo tolerancija koju možemo definisati kao nužno prihvatanje drugoga i kada ga ne volimo, ali mi smo ovde zajedno uz međusobno poštovanje vekovima živeli i želimo da to i dalje bude tako. Rekli smo im i da želimo videti da naša braća Bošnjaci ovde žive u slozi i poštovanju i da rade na sopstvenom razvoju i razvoju društva i države. U slozi i jedinstvu ćemo prevazilaziti sve teškoće. Zahvalili smo se i Novom Pazaru i celoj Srbiji na pomoći koju su nam pružili proteklih dana”, rekao je Cevik.

Rukovodstvo BNV-a zahvalilo je gostima na dosadašnjoj saradnji i realizaciji brojnih projekata u Sandžaku od kojih su koristi imali narodi koji žive na tom području. Izrazili su nadu da će se saradnja intenzivirati, uprkos zemljotresima koji su pogodili jug Turkiye.

"Sumirali smo sve ono što je do sada urađeno sa pozicije podrške Bošnjacima u Sandžaku i Republici Srbiji, realizovani su brojni projekti. Razgovarali smo o budućim planovima u pogledu realizacije projekata. Svesni činjenice da je Republika Turkiye u ovim momentima zbog zemljotresa u dosta teškoj poziciji, nastaviće se sa realizacijom projekata, u tom smislu očekujemo još intenzivniju saradnju“, izjavila je nakon sastanka predsednica BNV-a Misala Pramenković.

U delegaciji gostiju bili su i predstavnici TIKA-e u Srbiji, predvođeni koordinatorom TIKA-e u toj zemlji Mehmetom Meteom Anačom.

TRT Balkan / agencije