Ministar unutrašnjih poslova Republike Slovenije Boštjan Poklukar s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem       Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Slovenije Boštjan Poklukar doputovao je u zvaničnu posjetu Sarajevu u okviru koje se sastao s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem.

Nešić je nakon sastanka delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije izjavio da je ta zemlja važan partner BiH u svakom segmentu, pa tako i sigurnosnom.

“Vjerujemo da imamo u Briselu važnog saveznika, a na Balkanu važnog prijatelja koji razumije sve specifičnosti i odlike BiH. BiH za razliku od Slovenije nije članica EU-a, ali mogu slobodno da kažem da i od nas makar malo zavisi stabilnost i bezbjednost cijele Evrope”, rekao je Nešić.

Slovenskog ministra je informisao da je evropska agenda na vrhu prioriteta ministarstva koje on vodi. Podsjetio je kako je dobijanje kandidatskog statusa bio vjetar u leđa da se brzo formira Savjet ministara BiH.

“Unutar Vijeća ministara postoji čvrsta namjera da što brže krenemo ka EU. Ministarstvo sigurnosti je u tom smislu svoj mandat počelo uspostavljanjem pune saradnje sa Europolom, to je tema koja je čekala deset godina da bude riješena. Pred nama je i pitanje Frontexa i nadam se da ćemo biti brzi i proaktivni u uspostavljanju unutrašnjih konsenzusa, kao i dogovora sa partnerima u Briselu oko toga. U narednim mjesecima vodićemo aktivne razgovore kako unutar BiH, tako i van, oko potpisivanja sporazuma sa Frontexom”, rekao je Nešić.

Kada je riječ o migrantskoj situaciji u BiH, Nešić je rekao da je ona stabilna, da u odnosu na prošlu godinu nema povećanja broja migranata i da njihov broj trenutno iznosi oko 1.000.

“Sigurnost nije ugrožena i naše policijske agencije dobro obavljaju svoj dio posla. Mi ćemo u narednom periodu formirati tim za pregovore s Frontexom i na taj način napraviti prvi značajan korak u približavanju dogovora s Frontexom. Očekujem unutrašnji konsenzus i da se uvaže zahtjevi oba entieta i tri konstitutivna naroda, jer smatram da je potpisivanje sporazuma s Frontexom u interesu cijele BiH”, rekao je Nešić.

Istaknuo je da su delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije razgovarale i o unapređenju saradnje u oblasti forenzike, trgovine ljudima i upravljanju migrantskim krizama.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, izjavio je da je s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićom razgovarao o problemu ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu i organizovanih aktivnosti u vezi s tim.

“Slovenija je ušla u Šengensku zonu i ona je tranzitna zemlja za migrante. Razgovarali smo i o međupolicijskoj i saradnji s Europolom. Drago nam je da je BiH dobila sporazum sa Europolom. Isto tako smo govorili o Frontexu, misiji za kontrolu granica na Zapadnom Balkanu, a ministar Nešić je kazao da će Frontex ovdje moći djelovati u skladu s dogovorom koji bi se mogao postići. Slovenija spremna da pomogne i da pošalje svoje djelatnike Frontexa”, rekao je Poklukar.

TRT Balkan / agencije