Kurti je istakao da su kosovske institucije u poslednjih nekoliko sati još više pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima kako bi se smirila situacija.     Foto: Reuters

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u obraćanju građanima kazao da su Policija Kosova i KFOR na severu Kosova granica između nasilnih ekstremista i mirnih institucija.

Kurti je istakao da su kosovske institucije u poslednjih nekoliko sati još više pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima kako bi se smirila situacija, ali je ponovio da izabrani predsednici opština na izborima 23. aprila, uprkos slaboj izlaznosti birača zbog bojkota koji je diktiran i nametnut kosovskim Srbima, i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima.

“Stoga imaju našu punu, bezuslovnu i nepokolebljivu podršku”, kazao je Kurti.

On je istakao da je juče konačno dokazano da se Kosovo suočava sa "grupama ekstremne desnice u maskama, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole, kao četvorokraki krst S i Z ruske agresije u Ukrajini".

Kurti je rekao da srpska zajednica mora biti oslobođena od njih.

Međutim, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier je izjavio da je otkazano učešće Kosova u vojnoj vežbi NATO-a "Defender Europe 2023“, te da je to prva posledica po Vladu Kosova, zbog odbijanja premijera Kurtija da preduzme korake ka smanjenju tenzija na severu Kosova.

Hovenier je u susretu sa novinarima nekih medija u Prištini govorio da Vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Američkim Državama akcije preduzete u petak, kada su novoizabrani gradonačelnici u tri opštine na severu ušli u opštinske zgrade.

Kako je kazao, Sjedinjene Američke Države od Vlade Kosova traže da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na severu.

Opozicione kosovske partije su izrazile zabrinutost zbog konfrontacije Kosova sa saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi je zatražio od Vlade da hitno preispita i promeni svoj pristup, dok je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kazao da premijer Kurti treba odmah da podnese ostavku.

TRT Balkan / agencije