Današanji protest u Zvečanu protekao je bez incidenata.     Foto: Tanjug

Pred sam kraj protesta, koji je protekao mirno, predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od predstavnika KFOR-a da se stacioniraju i na raskrsnici niže od zgrade opštine Zvečan kako bi obezbedili građane od, kako je rekao, "upada Policije Kosova koja na ulici hapsi građane".

Rakić je preko bodljikave žice pregovarao sa predstavnicima KFOR-a, tražeći zaštitu za građane. Kazao je da su ranije danas "u Zvečan ušla kola kosovske policije koja su isprovocirala građane i postoji strah od dalje eskalacije situacije".

Pregovarač iz KFOR-a, jedan od američkih komandanata, kazao je da nakon onoga šta se desilo u ponedeljak nema poverenja da će njegovi vojnici biti bezbedni ako budu bili razbacani na više lokacija.

Podsetio je na napade koje su doživeli u ponedeljak, kada su vojnici napadnuti šok bombama, Molotovljevim koktelima i ostalim sredstvima. Nakon 15 minuta pregovaranja, predstavnik KFOR-a je rekao da će sa svojom ekipom razmotriti zahtev i analizirati mogućnosti.

KFOR od ponedeljka čuva zgradu opštine Zvečan.

U opštinama na severu Kosova naseljenim većinom srpskim stanovništvom od ponedeljka su porasle tenzije koje su prerasle u nasilje. Lokalni Srbi okupljaju se na protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izbora novih gradonačelnika, traže i povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije iz zgrada opština.

NATO je najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo.

TRT Balkan / agencije