Nacrt zakona o budžetu će se ponovo naći na dnevnom redu Skupštine kada se bude glasalo za amandmane koje predlože zastupnici. Foto: AA

Skupština Kosova je u načelu usvojila nacrt zakona o budžetu Kosova za 2023. godinu u iznosu 3,2 milijarde eura.

Za predloženi budžet glasala su 64 od 120 zastupnika, dok je jedan bio protiv. U glasanju nisu učestvovali zastupnici opozicionih partija, koji su imali mnogo kritika na predloženi budžet.

Premijer Albin Kurti je, predstavljajući nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima, kazao da budžet za narednu godinu predviđa povećanje budžeta za Ministarstvo odbrane i za nabavku modernog naoružanja za vojsku.
„Budžet za 2023. godinu bit će 3. 212 milijardi eura, dok će prihodi budžeta dostići vrijednost 2. 884 milijardi eura. Za kategoriju plata i dnevnica izdvojeno je 745 miliona eura, a za kategoriju roba i usluga 493 miliona eura”, kazao je Kurti.

Istakao je da je za kapitalne investicije namijenjeno 811 miliona eura. Kurti je rekao da je prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova novim budžetom za zdravstvo izdvojeno 296 miliona eura, a da je u aktuelnom kontekstu važna podrška sektoru sigurnosti i odbrane.
„Dodali smo 300 novih radnih mjesta za policiju i povećali budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku. Ukupan budžet za Ministarstvo odbrane je 123 miliona eura”, rekao je Kurti.
Istakao je da je Vlada nastavila i podršku poljoprivredi s budžetom 87 miliona eura.
Šef zastupničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da je od gotovo 600 miliona eura kapitalnih investicija koje su realizovane, više od 500 miliona prenijetih investicija.
“Potrošili ste pola mandata i efekat vašeg upravljanja u Vladi je ponižavajući. Usluge su degradirane, a ne poboljšane. Koja je inicijativa ove vlasti koja je ostala na pola, danas da ode Vlada nijedna inicijativa ne ostaje na pola”, rekao je Tahiri.

Zastupnik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Besian Mustafa rekao je da je zbog inflacije stvarni budžet 2,6 milijardi eura.
„Imamo inflaciju u osnovnim proizvodima i građevinskom materijalu, odnosno u većem dijelu budžeta koja prelazi cifru od preko 20 odsto. To znači da je realni budžet negdje blizu 2,6 milijardi, a ne 3,2 milijarde“, kazao je Mustafa.

Mustafa je rekao da je Kosovo u energetskoj krizi, a za 2023. godinu nije predviđen nijedan cent za ulaganja u nove energetske kapacitete. Kako je istakao, nema ulaganja ni u zdravstvo.

Nacrt zakona o budžetu će se ponovo naći na dnevnom redu Skupštine kada se bude glasalo za amandmane koje predlože zastupnici.

TRT Balkan / agencije