Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, ambasador Tomas Szunyog je u svom govoru istakao da je važno imati nezavisnu upravu i da Kosovo treba da ubrza rad na funkcionalizaciji nezavisnih Agencija.                    Foto: AA

Nezavisna javna uprava je od velike važnosti za kvalitetno pružanje usluga građanima, konstatovano je na konferencija „Reforma javne uprave na Kosovu, izazovi, napredak i put napred“.

Arberesha Loxha Stublla, izvršna direktorka organizacije Grupa za pravne i političke studije, koja je organizovala jednodnevnu konferenciju, rekla je da konsultacije civilnog društva i relevantnih aktera u procesu donošenja Zakona o platama i o javnim službenicima nisu bile zadovoljavajuće ili ih nije ni bilo. Ona je poručila da je u reformskim procesima veoma važna uključivanje civilnog društva još u ranim fazama procesa.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, ambasador Tomas Szunyog je u svom govoru istakao da je važno imati nezavisnu upravu i da Kosovo treba da ubrza rad na funkcionalizaciji nezavisnih Agencija. On je ocenio da je na Kosovu prošle godine postignut napredak u digitalizaciji javne uprave, ali je uputio kritiku što kosovske vlasti ne uzimaju u obzir komentare Evropske unije u vezi zakona koji su ključni u reformi javne uprave.

„Koristim priliku da iznesem našu zabrinutost zbog novog Zakona o državnim funkcionerima i zakona o platama u javnom sektoru. Nažalost, nisu uzeti u obzir komentari i negativni rezultati očekivano mogu izložiti državne službenike korupciji“, naglasio je Szunyog.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova zadužen za javnu upravu Bardhyl Dobra kazao je da Vlada radi na depolitizaciji javne uprave.

“Ono što se ponavlja svake godine je problem politizacije javne uprave. Mi putem naše politike, sa Zakonom o državnim službenicima, posebno ciljamo na depolitizaciju uprave. Dakle, fokusirani smo na promenu administracije koja radi na principima meritokratije, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti“, naglasio je Dobra.

Ustavni sud Kosova je na zahtev poslanika opozicije i Ombucmana Kosova oborio zakone o državnim službenicima i o platama u javnom sektoru i vratio ih na promenu.

Izveštaj EU o napretku Kosova u 2023. godini ukazao je da javna uprava još uvek nije reformisana.

TRT Balkan / agencije