Muftija Ternava je najpre poželelo dobrodošlicu novom turskom ambasadoru na Kosovu.          Foto: AA

Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava uručio je ambasadoru Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angiliju nešto više od 400.000 eura, prikupljenih u kosovskim džamijama za pomoć područjima razorenim zemljotresom na jugu Turkiye.

Muftija Ternava je najprije poželio dobrodošlicu novom turskom ambasadoru na Kosovu, koji je prošle nedjelje započeo svoj mandat, a potom mu je kazao da Kosovo dijeli bol sa svima nastradalim u zemljotresu.

Ternava je rekao da moli Boga da oprosti i nagradi žrtve zemljotresa, a povrijeđenima je poželio brz oporavak.

„Želeo bih da iskažem veliku podršku koju narod Kosova ima prema turskom narodu, i moralnu podršku. Islamska zajednica Kosova je u svojim džamijama organizovala prikupljanje materijalnih sredstava i prikupili smo simboličnu sumu koju smo danas uručili. U kosovskim džamijama prikupljeno je 400.500 eura, koja idu kao pomoć onima koji su pogođeni zemljotresom u Turkiye”, kazao je muftija Ternava i dodao da su sredstva uplaćena na bankovni račun.

Naveo je da su Vlada Turkiye, Diyanet Turkiye i tursku narod uvijek pomagali Kosovu, bili i jesu uz Kosovo, i u ovoj katastrofi koja se tamo dogodila, naravno da je narod Kosova sa svim svojim potencijalnom, srcem i dušom uz turski narod.

Ambasador Angili zahvalio je muftiji na inicijativi Islamske zajednice Kosova da pomogne pogođenima zemljotresom u Turkiye. Angili je rekao da su kosovski narod i državne institucije uz turski narod i materijalno i moralno.

„Naša braća sa Kosova bila su sa nama materijalno i moralno tokom katastrofe zemljotresa. Neka ih Bog blagoslovi. Naime, 17. februara je bila 15. godišnjica nezavisnosti Kosova i uprkos tome nisu nas zaboravili, proglašen je Dan žalosti. Zahvalni smo na tome. Ruku pomoći su nam pružili ne samo oni koji žive na Kosovu, već i Kosovari koji žive u dijaspori“, rekao je ambasador Angili.

U petak, 10. februara, četiri dana nakon što je razorni zemljotres pogodio južni dio Turkiye i sjeverni dio Sirije, Islamska zajednica Kosova organizovala je prikupljanje finansijskih priloga nakon džuma namaza u svim džamijama širom Kosova.

Islamska zajednica Kosova je, također, dan nakon zemljotresa otvorila bankovni račun za uplatu pomoći od strane građana.

TRT Balkan / agencije