“KFOR je spreman da se suoči sa svakim scenarijem i nastavlja da prati situaciju na terenu”, ističe se.     Foto: AA

Komandant misije KFOR-a pod vođstvom NATO-a, general-major Angelo Michele Ristuccia sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz KFOR-a je saopšteno da je Ristucci sa Vučićem razgovarao o opštoj bezbednosnoj situaciji u regionu i aktivnostima KFOR-a u skladu sa mandatom UN i podršci Dijalog koji vodi EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Komandant KFOR-a izrazio je duboku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u opštinama na severu Kosova nakon događaja od prošlog 29. maja, kada je nekoliko mirovnih snaga KFOR-a ranjeno tokom ničim izazvanih napada kriminalnih elemenata koji su se infiltrirali na mirne proteste”, navode iz KFOR-a.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije, komandant KFOR-a se sastao i sa generalom Mojsilovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije sa kojim se složio da sve strane moraju da deeskaliraju tenzije.

“KFOR je spreman da se suoči sa svakim scenarijem i nastavlja da prati situaciju na terenu”, ističe se.

Dodaje je se da KFOR nastavlja da deluje nepristrasno, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE) i preduzima sve neophodne mere da sprovede svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEX) zajedno sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

TRT Balkan / agencije