Opozicija očekuje Bilčik i Nemec u subotu kažu koje tačno zahteve građana podržavaju i na koji način vide situaciju u Srbiji.      Foto: AA Archive

Predstavnici srbijanske proevropske opozicije istakli su na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) da na ulice Srbije izlazi svake nedelje veliki broj građana koji zahtevaju da se promeni situacija u kojoj je društvo zapljusnuto bujicom nasilja koja dolazi sa televizija sa nacionalnim frekvencijama, i pozvali ih da dođu na peti protest "Srbija protiv nasilja" u subotu.

Zastupnik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je novinarima nakon sastanka da su predstavnici opozicije rekli izvestiocu EP za Srbiju Vladimiru Bilčiku i zastupniku EP Matjažu Nemecu da je Srbija suočena sa ozbiljnom podelom društva koju stvara srbijanski predsednik Aleksandar Vučić tako što pravi neprijatelje od svih koji podržavaju proteste građana.

Lazović je dodao da su se Bilčik i Nemec složili da se dobar deo zahteva građana već nalazi u izveštaju i nedavno donetoj rezoluciji Evrospkog parlamenta.

Dodao je da opozicija očekuje Bilčik i Nemec u subotu kažu koje tačno zahteve građana podržavaju i na koji način vide situaciju u Srbiji.

"Vrlo plastično smo im objasnili da čovek sa pištoljem vodi jutarnji program, objasnili da nas poslanike, ali i građane, u parlamentu nazivaju ološem i hijenama, objasnili smo da u programu uživo imamo objašnjenje kao je najbolje ubiti čoveka, da li ćebetom, satarom ili puškom", naveo je Lazović.

Naveo je da misli da je evroparlamentarcima dobro preneta poruka građana Srbije i da je opozicija na dobar način tražila da se Evropska unija direktnije odredi prema onome što se dešava u Srbiji.

Lazović je ponovio poziv građanima na protest u subotu rekavši da je to jedini način da se Srbija okrene od nasilja i krene ka drugačijoj budućnosti.

Zastupnica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da su predstavnici opozicije suočili Bilčika i Nemeca sa time kako izgleda rasprava u srbijanskoj Skupštini.

Ocenila je da Skupština Srbije nije samo birokratska institucija kao što je možda u zemljama Evropske unije.

"Kod nas je parlament dodatno mesto i generator govora mržnje i progona neistomišljenika", rekla je Tepić i dodala da se to ne odnosi samo na opoziciju.

Podsetila je da se u Skupštini Srbije danima govori da su profesionalni i nezavisni novinari krivi za masakre koji su se dogodili u Srbiji.

Tepić je dodala da se u Skupštini Srbije stigmatizuju umetnici, profesori i svi slobodomisleći ljudi koji su se usudili da kritikuju vlast.

Rekla je da opozcija od evroparlamenataraca očekuje da se izjasne o stanju u Srbiji, kao što su zastupnici EP i najavili.

Dodala je da većina građana Srbije ne čita izveštaje i rezolucije Evropskog parlamenta.

"Često imamo situaciju koja se potpuno izokrene kada se ti predstavnici, čak i kad donose kritičke izveštaje, fotografišu sa predstavnicima vlasti i da se ti kritički fokusi uopšte ne predstave javnosti, ali je slika koja se šalje pozitivna", rekla je Tepić.

Istakla je da je zato važno da se predstavnici EP, koji su već usvojili dokumenta koja koincidiraju sa zahtevima građana koji protestuju, izjasne o tome u Srbiji, a ne daleko od građana Srbije.

Bilčik i Nemec nakon sastanka nisu davali izjave za medije.

TRT Balkan / agencije