Na trgu sv. Marka okupilo se preko tisuću osoba s teškoćama u razvoju te roditelja s djecom koja imaju teškoće u razvoju zbog teške pozicije u društvu.      Foto: AA

Na trgu sv. Marka okupilo se preko tisuću osoba s teškoćama u razvoju te roditelja s djecom koja imaju teškoće u razvoju zbog teške pozicije u društvu, niskih ili nikakvih naknada, smanjenih prava te osjećaja da su zanemareni i zaboravljeni u državi koja sebe naziva socijalnom.

Prosvjedni skup na Trgu sv. Marka ispred zgrada hrvatske Vlade i Sabora na kojem se okupio veći broj prosvjednika iz cijele Hrvatske organizirala je Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Sjena”, dok se slično okupljanje istovremeno održava i u Splitu.

Aktualni povod za prosvjed je nacrt Zakona o osobnoj asisteniciji koji je upravo u fazi javne rasprave, a kojega prosvjednici smatraju “diskriminirajućim i sramotnim”.

Traže donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Predsjednica Udruge “Sjena” Suzana Rešetar istaknula je u svom obraćanju na prosvjedu kako se Zakon o osobnoj asistenciji čeka već 14 godina, te kako je nacrt zakona loš, zbog čega će njime zapravo dodatno izgubiti određena prava.

Nacrt zakona je loš, smatraju prosvjednici jer roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja gube pravo na osobnog asistenta, odnosno pravo će imati samo samci, a osobe s invaliditetom i njihove obitelji više neće sami birati asistenta, što im je iznimno važno, nego će im osobni asistent biti dodijeljen.

Uz zahtjeve da Vlada RH da ostavku, najviše kritika upućeno je aktualnom ministru rada i socijalne skrbi Marinu Piletiću.

“Uključivanje, ne ignoriranje”, “Premijere, vrime je”, “Koga briga za Ustav!?” Neke su od istaknutih poruka na prosvjedu čiji je glavni slogan “To sutra možeš biti i ti”.

Emocije na prosvjedu u jednom su trenutku narasle dotle, da je muškarac u invalidskim kolicima krenuo gurati ogradu prema zgradi Vlade RH u čemu su ga spriječili pripadnici interventne policije koji osiguravaju prosvjed.

Iz Vlade Hrvatske najavili su kako će organizatore prosvjeda primiti na razgovor kako bi saslušali njihove zahtjeve.

TRT Balkan / agencije