Hrvatska je u posljednjih 15 godina odobrila nešto više od hiljadu azila, rekla je Mulalić, ocijenivši kako je riječ o premalom broju.     Foto: AA

U Zagrebu se održava prva nacionalna konferencija o promicanju prava migranata i izbjeglica u Hrvatskoj koju organiziraju i vode migrantski i izbjeglički aktivisti, borci za ljudska prava te stručnjaci na temu integracije.

Konferencija je zamišljena kao prostor detektiranja problema s kojima se susreću osobe s izbjegličkim i migrantskim iskustvom koji žive u Hrvatskoj kao novi članovi društva.

Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije najavila je kako će desetak osoba s migrantskim i izbjegličkim iskustvom sadržajno voditi konferenciju kako bi javnosti i zainteresiranim učesnicima predstavili probleme s kojima se susreću, kao i načine za njihova rješavanja.

“Glavne četiri teme koje su prepoznate kao problemi u integraciji migranata i izbjeglica u Hrvatskoj su pristup obrazovanju i učenju jezika, zdravstvenoj skrbi, posebno psihološkoj podršci osobama koje su došle s traumama. Tu su i visoke cijene zdravstvenih usluga za strance, osobe koje nemaju izbjeglički status, zatim problemi pri zapošljavanju i otežan pristup izbjeglicama na tržište rada. Problem je dugotrajan proces dobivanja trajnog statusa u Hrvatskoj, stalnog boravka ili državljanstva na koje se čeka po osam godina, kao i nedostatak veleposlanstava i reprezentacija kako bi rješavali potrebne dokumente”, navela je Mulalić.

Hrvatska je u posljednjih 15 godina odobrila nešto više od hiljadu azila, rekla je Mulalić, ocijenivši kako je riječ o premalom broju.

“Uočljiv je porast migrantskih radnika u Hrvatskoj, tisuće radnika došlo je u zemlju u posljednjih godinu dana”, dodala je Mulalić.

Konferencija je organizirana i kao prostor zajedničkog rada na pronalasku prijedloga rješenja s predstavnicima institucija, gradova, fakulteta, zainteresirane javnosti i drugih učesnika uključenih u procese stvaranja interkulturalnog društva, a provodi se po participativnoj metodi G-100 konferencija.

Konferencija se organizira u različitim zemljama Evrope po uzoru i u saradnji s izbjeglički vođenom inicijativom G-100 pod vodstvom Diaspora Network Alliance. Konferencija je dio evropskog projekta 2incING kojeg provodi Centar za mirovne studije.

TRT Balkan / agencije