Također Srbija se nije uskladila ni sa srpanjskom odlukom Vijeća EU o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma.     Foto: Reuters

Države članice Evropske unije pozivaju Prištinu i Beograd da odmah i bezuslovno deeskaliraju situaciju na severu Kosova, te da zaustave retoriku podela, jer će EU u suprotnom primeniti odlučne mere.

U izjavi za javnost, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbedonosnu politiku Josep Borrell je u ime svih 27 članica EU, naveo da Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova.

“Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO-a, KFOR i misije EU, EULEX u ispunjavanju njihovih mandata. Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Hitno treba vratiti mir”, navodi se u izjavi.

Poručeno je da je Evropska unija spremna da sprovede odlučne mere, te da će neuspeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posledica.

“Očekujemo da Kosovo postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama osim u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima”, navedeno je iz EU.

Istovremeno se izražava zabrinutost zbog statusa najviše pripravnosti Vojske Srbije.

“Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova”, istaknuto je u izjavi visokog predstavnika EU u ime država članica Evropske unije.

TRT Balkan / agencije