EU trenutno finansira obnovu 20 srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih sala u osnovnim školama u BiH", navodi se u saopćenju.     Foto: AA

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler posjetio je Srednju ekonomsku školu u Sarajevu 19. aprila kako bi prisustvovao isporuci 80 novih računara za opremanje informatičkih kabineta. Isporučena informatička oprema je dio šire inicijative usmjerene na unapređenje digitalne pismenosti i kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Srednja ekonomska škola jedna je od 15 srednjih stručnih škola širom zemlje koje su dobile nove računare, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH.

“Uvijek sam vjerovao da u školi ne učimo samo za ocjene ili ispite, već za život. Obrazovanje priprema mlade ljude za izazove s kojima će se susresti u životu. U 21. stoljeću, digitalne vještine su od suštinskog značaja, uključujući informacije o tome kako ostati siguran na internetu i kritički procijeniti izvore. Jako mi je drago što podržavamo buduću generaciju građana BiH da unaprijede svoje digitalne vještine isporukom 1.000 računara u 15 škola u BiH", rekao je Sattler.

Vrijednost 1.000 računara koji su isporučeni srednjim stručnim školama u Bosni i Hercegovini iznosi 432.000 eura. Pored Srednje ekonomske škole u Sarajevu, računari su isporučeni srednjim školama u Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju, Prnjavoru i Sarajevu.

“Ovo je doista nezaboravan trenutak za mene i za našu školu, te želim zahvaliti EU-u što je odabrao našu školu za posjetu. Mi smo škola koja je prepoznata u BiH, ali i u Evropi implementirajući razne EU projekte, uključujući i Erasmus+. Naša škola prati savremene obrazovne trendove, ali te trendove je nemoguće pratiti bez dobre informatičke i tehničke spreme. Mi ne bismo bili tu gdje jesmo da nemamo podršku prijatelja. Hvala što ste prepoznali naš rad i omogućili da nastavimo da širimo ideje dobra, da obrazujemo i pripremamo djecu za budućnost i tržiste rada”, izjavila je Amira Kadrispahić, direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu.

Podrška EU-a unapređenju obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini je višestruka. Samo u posljednje dvije godine, Evropska unija je izdvojila 16 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku predškolskom, stručnom i visokoškolskom obrazovnom sektoru u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

"Evropska unija trenutno izdvaja značajna sredstva i za unapređenje stručnog obrazovanja u srednjim školama u zemlji. Jedan od ključnih projekata vrijedan više od 3 miliona eura ima za cilj unapređenje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja, prepoznavanje neformalnog učenja i unapređenje digitalnih i preduzetničkih kompetencija.

Pored nabavke najsavremenije opreme i pružanja expertize za podršku obrazovnim reformama u zemlji, EU finansira i renoviranje obrazovnih institucija u cilju poboljšanja uslova rada za nastavno osoblje i učenike širom zemlje. EU trenutno finansira obnovu 20 srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih sala u osnovnim školama u BiH", navodi se u saopćenju.

Također dodaju kako EU pruža značajnu podršku i kroz svoj Erasmus+ program koji podržava obrazovanje, obuku, mlade i sport u Evropi. Ovaj program pruža mogućnosti studentima, nastavnicima i stručnjacima da studiraju, obučavaju se i steknu iskustvo u inostranstvu. Srednja ekonomska škola u Sarajevu uspješno učestvuje u nekoliko EU programa uključujući ERASMUS+.

TRT Balkan / agencije