Nakon današnjeg sastanka, Đukanović je kazao da je ideja dijaloga bila da doprinesu demokratskoj tranziciji vlasti.     Foto: AA

U Podgorici je danas održan drugi razgovor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića u okviru aktivnosti primopredaje dužnosti.

Milatović, koji je pobijedio na izborima 2. aprila, svečano će položiti zakletvu i preuzeti funkciju predsjednika u subotu, 20. maja.

Nakon današnjeg sastanka, Đukanović je kazao da je ideja dijaloga bila da doprinesu demokratskoj tranziciji vlasti.

"Mislim da je kao praksa veoma dobrodošlo. Razgovori su bili zanimljivi. Govorili smo o regionalnom, evropskom i globalnom političkom okviru u kojem Crna Gora treba da ostvari svoje interese. Govorili smo o mnogim aspektima unutrašnje politike i složili smo se da je jako puno izazova. Pozicija predsjednika je u toj politici veoma važna. Vjerujem da će Crna Gora nastaviti da se uspješno kreće putem EU razvoja. Želim Milatoviću uspješan mandat, sa željom da sa te pozicije doprinese ostvarivanju najvažnijih interesa naše države", kazao je Đukanović.

Milatović je naveo da su oba razgovora bila jako konstruktivna.

"Naši razgovori su dobar primjer demokratske tranzicije vlasti. Na nama dvojici je bilo da damo primjer dobre demokratske prakse i da pokažemo kako ubuduće treba da se odvija tranzicija vlasti. Želim da se zahvalim Đukanoviću na na konstruktivnim razgovorima. Znate da smo politički konkurentni, ali razgovorima smo pokazali da smo posvećeni ulozi predsjednika koji predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu", naveo je Milatović.

Kako je dodao, na inauguraciji će u skladu sa Ustavom položiti zakletvu.

"Činu će prisustvovati i Đukanović. Tog dana će biti poslata dobra poruka. Čekaju nas vanredni parlamentarni izbori. Svima je važno da se izbori dese u demokratskom smislu i da nakon toga Crna Gora dobije reformsku i stabilnu vladu. Ponavljam da su upravo ovakvi razgovori primjer kojim Crna Gora treba u budućnosti da se kreće", kazao je Milatović.

On rekao je da na inauguraciju u subotu dolaze predsjednici svih zemalja Zapadnog Balkana.

TRT Balkan / agencije