Ustav Crne Gore predviđa da postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.     Foto: Reuters

Inicijativa je dostavljena predsednici skupštine Danijeli Ðurović.

Vest je na TVCG potvrdio i poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

"Predsednik Crne Gore povredio je Ustav jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u skupštini, što mu je bila dužnost. Poziv nisu dobile partije Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija, i savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke", navodi se u dokumentu.
Poslanik DF Predrag Bulatović rekao je ranije da je ta stranka napisala inicijativu i potpisala, shodno Ustavu, "postupak za razrešenje predsednika države".

"Ustavna odredba nije ispoštovana, nije pozvao na konsultacije Miodraga Lekića, Gorana Danilovića, Maksima Vučinića", naveo je Bulatović.


Ustav Crne Gore predviđa da postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Lider Demosa Miodrag Lekić optužio je Ðukanovića da je pokušajem zaustavljanja postupka izbora vlade grubo prekršio osnovne principe demokratije i zloupotrebio funkciju koju obavlja, i pozvao ga da to javno rasprave.


Lekić, kojeg je stara parlamentarna većina predložila za mandatara za sastav nove vlade, naveo je da je Ðukanović, iako je bio upoznat sa predlogom imena mandatara, "u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog", zloupotrebio funkciju koju obavlja i zaobišao volju parlamentarne većine i time produbio krizu u zemlji, preneo je portal CDM.

On smatra da je Ðukanović manipulisao sa, kako kaže, u Ustavu nepostojećim pojmom "potpisa" i nastavio da iznosi netačne navode o kašnjenju.

Tanjug