Ukupno 28 kilograma poludragog kamenja oduzeto je u Bečićima 2012. godine od Roberta Fanjeka i Antonija Vernona Strelenskog.     Foto: Reuters

Crnogorske institucije su ranije najavljivale prodaju 28 kilograma poludragog kamenja, opala, čija je vrijednost procijenjena na oko dvije milijarde eura, a koji su u Budvi oduzeti 2012. godine od Roberta Fanjeka i Antonija Vernona Strelenskog, prenosi Portal RTCG.

Vlada ranijeg premijera Zdravka Krvokapića svojevremeno je donijela odluku o prodaji 28 kilograma poludragog kamenja koje je oduzeto u hotelu Belvi u Bečićima jer su, kako je obrazloženo, nelegalno unijeti u Crnu Goru. U međuvremenu, podnijeta je krivična prijava kojom je prikazano da je iz državnog trezora nestalo 5,7 kilograma opala.

Ovaj slučaj je i ranije bio u fokusu medija, a zasad nije poznato da li i aktuelna Vlada namjerava da proda ovo drago kamenje.

Iz Specijalnog tužilaštva potvrdili su da je predmet formiran.

"Nevladina organizacija Alternativa Crna Gora je u julu prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv M.D.,R,Ž.,M.S. i S.S.,iz koje proizilazi da je njen predmet krivično djelo zloupotreba službenog položaja, jer prijavljena lica 'pokušavaju da prodaju protivpravno stečenu imovinu u cilju sticanja lične imovinske koristi i prikrivanja krađe 5.7 kilograma opala", saopšteno je Portalu RTCG iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Dodaju da je u toku izviđaj.

"I ovo tužilaštvo sa Specijalnim policijskim odjeljenjem prikuplja dokaze, obavještenja i podatke potrebne za donošenje odluke", naveli su u SDT-u.

FENA