O učešću u paketu podrške BiH izjasnili su se i predstavnici Njemačke.        Foto: AA

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a danas su u Sarajevu održali sastanak sa članovima NATO komiteta za bezbjednost partnerstva i saradnje.

Članove NATO komiteta pozdravio je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Jasmin Imamović, koji se zahvalio državama članicama NATO-a na značajnoj podršci i pomoći BiH.

Ocjenjujući da je riječ o izuzetno značajnoj posjeti, koja dolazi u vrijeme kada je BiH potrebna stabilnost, kao i dijalog i konsenzus oko brojnih otvorenih pitanja, Imamović je predstavnike država članica NATO-a pozvao da u BiH nastave da realizuju brojne programe podrške, kao i na nastavak saradnje i političkog dijaloga u ovako visokim formatima.

Istakao je da BiH ima profesionalne i dobro organizovane policijske agencije, kao i da su Oružane snage BiH uspješno okončale tranzicioni period, te da su usvojeni visoki standardi pripadnika Oružanih snaga BiH prepoznati kroz njihovo učešće u međunarodnim vojnim misijama očuvanja mira.

Članove NATO komiteta pozdravio je i predsjedavajući delegacije PSBiH u PS NATO-a i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Kemal Ademović, koji je ocijenio da je delegacija PSBiH pridružena članica PS NATO-a i da je svojim aktivnostima i angažmanom prepoznata kao kredibilan i cijenjen partner u PS NATO.

Članovi NATO komiteta izrazili su snažnu podršku BiH, naglašavajući da NATO želi jakog susjeda, sposobnog da se razvija i provodi reforme s ciljem da u potpunosti obezbijedi stabilno i sigurno okruženje za sve građane BiH, te da sarađuje sa zemljama regiona u interesu bezbjednosti i stabilnosti, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Ocjenjujući da je BiH jedan od najbližih partnera NATO-a, članovi NATO komiteta predstavili su i novi paket podrške BiH, usmjeren ka podršci BiH za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama, te u projektima koji se realizuju u saradnji sa ministarstvima odbrane i bezbjednosti BiH.

O učešću u paketu podrške BiH izjasnili su se predstavnici Njemačke, koja planira da izdvoji 15 miliona eura za sanitetska vozila i infrastrukturne projekte, kao i predstavnici Slovenije i Hrvatske u NATO komitetu.

Članovi NATO komiteta pozdravili su odluku o dodjeljivanju statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, te se interesovali za aktivnosti institucija i dinamiku evropskog puta BiH.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH naglasili su da u BiH postoji visok stepen konsenzusa u pogledu procesa evropskih integracija i članstva BiH u Evropsku uniju, te ocijenili da su institucije BiH, nakon brzog okončanja procesa formiranja vlasti na svim nivoima, intenzivirale rad na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

TRT Balkan / agencije