Građani su uzvikivali "robija" i "Željko lopove".     Foto: AA

U Beogradu je završen deveti protest "Srbija protiv nasilja" na kome su građani šetali do prorežimske TV Pink jer smatraju da je rijaliti program koji se emituje na toj televiziji doprineo talasu nasilja u maju kada je u dva masovna napada ubijeno 19 ljudi, od čega devetoro dece iz beogradske osnovne škole.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović je dan pred protest ispred zgrade svoje televizije razvio veliku narodnu zastavu Srbije, što je među delom javnosti shvaćeno tako da želi da zaštiti ili sakrije zgradu od građana.

Opozicioni zastupnik Srđan Milivojević je zato nekoliko sati pre protesta podneo prijavu policiji protiv vlasnika TV Pink Željka Mitrovića zbog, kako je naveo, kršenja Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije.

Milivojević je ukazao da zakon zabranjuje isticanje zastave Srbije “na način da je zastava izložena tako da dodiruje tlo ili tako što je izložena kao zavesa ili draperija".

Ocenio je da način na koji je postavljena zastava Srbije na zgradi TV Pink "vređa dostojanstvo Srbije, patriotska osećanja građana i izražava se grubo nepoštovanje obeležja Srbije".

Mitrović je nekoliko sati kasnije, pre nego što su građani došli pred njegovu televiziju, premestio položaj zastave tako da je ona izgledala kao nadstrešnica.

Građani su uzvikivali "robija" i "Željko lopove".

Na protestu je rečeno da "rijalitija neće biti" jer je "dosta bilo igranja sa životima dece i njihovom budućnošću".

Glumica Bojana Novaković rekla je na početku protesta da je nasilje kada se laže u Narodnoj skupštini, a da nasilje nije kada se povisi ton da bi se te laži demantovale.

Dodala je da je nasilje normalizacija agresije prema deci, ženama i slabijima, i istakla da nasilan nije samo “onaj ko ih ubije, već sistem koji tim ženama i deci ne pruža zaštitu“.

Novaković je naglasila da je nasilje promocija silovatelja u medijima i kada ljudi u institucijama prave zakone u kojima piše ko sme koga da voli.

Dodala je da nasilje nije kada se taj bes građana kanališe u protest, već da je to odbrana ljudskih prava i kolektivna nega.

"Molim vas da ostanemo besni i glasni, i da nikada ne zaboravimo decu i mlade čija je smrt izazvala ovaj bunt, jer oni nikad neće iskusiti promene koje smo pokrenuli i koje ćemo doneti, a zaslužili su ih i zato sve mora da stane", rekla je Novaković.

TRT Balkan / agencije