Organizatori skupa su pročitali zahteve građana i pozvali ih na novi skup sledećeg petka, ali i nadalje ukoliko zahtevi građana ne budu ispunjeni.     Foto: AA

Desetine hiljada građana Srbije okupilo se danas u Beogradu na novim, masovnim protestima građana pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

Za razliku od prethodna tri protesta na kojima su bili blokirani beogradski most Gazela i međunarodni auto-put, na ovom protestu građani su napravili "presten" oko zgrade Radio-televizije Srbije tražeći od te medijske kuće da objektivno izveštava o zahtevima građana i protestima. Ovaj put je RTS svoju centralnu informativnu emisiju Dnevnik 2 otvorio direktnim uključivanjem i izveštavanjem sa skupa "Srbija protiv nasilja".

Profesorka gimnazije u Zrenjaninu Senka Jankov istakla je da iako vlast tvrdi da sistem nije zakazao, neko ipak mora da bude odgovoran za stanje u društvu koje je dovelo do tragedija, kako se one ne bi ponovile.

Dodala je da tragedije treba da budu pokretačka snaga koje će doneti promene i istakla da su protesti bitka za dušu društva u kojem ima empatije i solidarnosti.

Organizatori skupa su pročitali zahteve građana i pozvali ih na novi skup sledećeg petka, ali i nadalje ukoliko zahtevi građana ne budu ispunjeni.

Zahtevi skupa "Srbija potiv nasilja" su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi TV, smena svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Među zahtevima su i smena rukovodstva RTS i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Traže se smene ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

TRT Balkan / agencije