„U periodu 2018-2022, bankarski sektor je ostvario povećanje aktive od 2,6 milijardi eura, odnosno povećanje od 61,6 odsto“, naglasio je Mehmeti.     Foto: AA

"Finansijski sistem zabeležio je kontinuirani rast po svim pokazateljima", izjavio je guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti na konferenciji za novinare povodom završetka njegovog petogodišnjeg mandata.

Guverner Mehmeti je rekao da je, "uprkos poteškoćama na međunarodnim tržištima, Centralna banka Kosova uspela da realizuje svoje ciljeve, obezbeđujući stabilan finansijski sistem, a posebno je uspela da se uspešno nosi sa krizama izazvanim pandemijom COVID 19 i ruskom agresijom na Ukrajinu."

Kako je kazao, finansijski sistem u zemlji tokom njegovog petogodišnjeg perioda karakterišu pozitivni pomaci i kontinuirani rast po svim pokazateljima.

„Samo u 2022. godini, prema nerevidiranim informacijama, imamo pozitivan finansijski rezultat Centralne banke Kosova od oko 8 miliona eura. Pozitivan finansijski rezultat CBK-a omogućio je i stvorio finansijsku stabilnost, dajući sigurnost za dugoročnu finansijsku stabilnost institucije CBK“, naglasio je Mehmeti.

Guverner Mehmeti je naveo da je sa deset banaka na kraju 2018. do oktobra 2022. ovaj broj porastao na dvanaest, dodavanjem dve finansijske institucije sa bankarskom aktivnošću.

„U periodu 2018-2022, bankarski sektor je ostvario povećanje aktive od 2,6 milijardi eura, odnosno povećanje od 61,6 odsto“, naglasio je Mehmeti.

Fehmi Mehmeti je na mesto guvernera Centralne banke Kosova imenovan 26. marta 2018. godine. Još uvek se ne zna ko će Mehmetija zameniti na ovoj funkciji.

TRT Balkan / agencije