Albanski premijer Edi Rama je izrazio uvjerenje da je formiranje zajednice ključ da se konačno otvore vrata za međunarodno priznanje Republike Kosovo.         Foto: AA

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je u četvrtak da je predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu proslijedio nacrt dokumenta o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu.

Rama je na konferenciji za novinare govorio o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova, dijalogu Kosova i Srbije, kao i pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Jučer sam Scholzu i Macronu proslijedio nacrt Zajednice, o čemu sam obavijestio i Charlesa Michela i američku stranu. Riječ je o nacrtu koji su dugo radili vrhunski američki i evropski stručnjaci, a koji je rađen za slučaj da dođe do ovog dana, kada se strane ne mogu dogovoriti ni ko treba da napiše tekst, a kamoli šta će on sadržavati", rekao je Rama.

Dodao je da je dokument povjerljiv i da je to "dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za formiranje Zajednice", te da će ona biti dio Kosova.

"Želim i nadam se da će ovaj materijal biti koristan da se dijalog podigne na još jedan nivo i da strane razgovaraju o konkretnim stvarima, stvarima koje se odnose na uspješno okončanje dijaloga. Srbija je izgubila Kosovo 1999. godine i Srbija nema moć da Kosovu dotakne ijednu dlaku", rekao je Rama.

Albanski premijer je izrazio uvjerenje da je formiranje zajednice ključ da se konačno otvore vrata za međunarodno priznanje Republike Kosovo.

Situacija na sjeveru Kosova, nažalost, poprima razmjere političke tragedije za Republiku Kosovo. Izjave naših strateških saveznika u vezi sa ovom situacijom su sve alarmantnije i iskreno nerazumljiv je razlog oklijevanja kosovskih vlasti da se deeskalira situacija u kojoj je svaki dan i svaki čas, očigledno, veliki gubitnik Kosovo”, rekao je Rama.

Rama je dodao da Srbija radi ono što je radila i ranije, dok Kosovo radi nešto što nikada ranije nije radilo i da ga sada kao nikada ranije "svi strateški saveznici albanskog naroda univerzalno okrivljuju".

TRT Balkan / agencije