Trumpov predizborni tim tvrdi da su te optužbe izmišljene radi uplitanja u izbore.                 Foto: Reuters

Donald Trump postao je prvi bivši predsjednik SAD-a koji je ikada krivično gonjen na sudu, što predstavlja značajan trenutak za Sjedinjene Američke Države, gdje republikanski kandidat vodi kampanju za povratak u Bijelu kuću.

Suđenje će početi u ponedjeljak s vjerovatno dugim i kontroverznim procesom odabira 12 porotnika i njihovih zamjenika.

77-godišnjeg Trumpa, optuženog za falsifikovanje poslovnih zapisa u šemi koja je trebala prikriti navodni seksualni odnos s glumicom u filmovima za odrasle Stormy Daniels kako bi zaštitio svoju kampanju za izbore 2016. godine od negativnog publiciteta, prati skandal koji je samo jedan od četiri krivična slučaja koji mu prijete, a neki pravni stručnjaci sugeriraju da je najmanje ozbiljan.

Ali realna mogućnost da Trump postane osuđeni kriminalac – i potencijalno se suoči sa zatvorskom kaznom – baca neviđenu nepredvidljivost u već ionako nepredvidljive izbore.

On se kandidira pod mračnim zavjetima "osvete" protiv demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji ga je pobijedio 2020. godine. Trump je rekao da će svjedočiti na suđenju, koje počinje od 13:30 GMT, što je neuobičajen i često riskantan potez za optužene.

"Optužen sam više od Al Caponea, velikog gangstera", rekao je Trump oduševljenim pristalicama na skupu u subotu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

"Ovdje apsolutno nema ničega", insistirao je. "Nema prekršaja, nema krivičnog djela, nema federalnog zločina."

Trump tvrdi da je u pitanju "pravna borba"

Grupa običnih građana koju je okupio sudija Juan Merchan mora odgovoriti na upitnik koji uključuje provjeru da li su bili članovi krajnje desničarskih grupa. Konkretne optužbe se vrte oko visoko tehničkih zakona o finansijama.

Trump je optužen za ilegalno prikrivanje uplata svom dugogodišnjem advokatu i posredniku, Michaelu Cohenu, koji je koristio novac da plati Stormy Daniels kako bi šutjela o navodnom seksualnom odnosu u posljednjim sedmicama kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

Velika porota u New Yorku je optužila Trumpa zbog uplata upućenih Daniels, marta 2023. godine, čije je pravo ime Stephanie Clifford, a bivši predsjednik optužen je za 34 tačke falsifikovanja poslovnih zapisa.

On negira optužbe i mogao bi koristiti suđenje, planirano da traje do dva mjeseca, kao prominentnu platformu da osudi ono što tvrdi da je "pravna borba" i miješanje u izbore od strane njegovih političkih protivnika.

Njegov tim za kampanju je opisao suđenje kao "frontalni napad na američku demokratiju".

"Ove optužbe su potpuno izmišljene kako bi se miješale u izbore", navodi se u saopćenju Trumpovog kampanjskog tima. Trump također tvrdi da neće dobiti pravično suđenje u demokratskom New Yorku.

Međutim, taj magnat nekretnina i dugogodišnja zvijezda „Reality TV“ emisije koristi medijsku pažnju kao neočekivani podsticaj kampanje – koristeći bijes podržavatelja za prikupljanje donacija.

Čak i ako bude osuđen, imao bi pravo na žalbu i ne bi bio spriječen da nastavi s kampanjom ili čak bude izabran za predsjednika 5. novembra.

Utjecaj na izbore

Preostala tri Trumpova krivična slučaja – fokusirana na njegovo navodno zadržavanje tajnih dokumenata u Floridi nakon što je napustio Bijelu kuću i njegovo učešće u pokušajima obaranja rezultata izbora 2020. godine - suočena su s višestrukim odlaganjima.

U slučaju iz New Yorka, Trump je više puta pokušavao osigurati značajna odlaganja, ali nije uspio, a Merchan je signalizirao da će suđenje voditi čvrstom rukom.

Prošle sedmice, sudija je proširio postojeću zabranu govora kako bi spriječio Trumpa da napada one koji su uključeni u suđenje, proširivši ga na članove porodice sudije i tužioca okruga Manhattan Alvina Bragga, glavnog tužitelja.

Proširenje zabrane došlo je nakon što je Trump napao Merchana i njegovu kćerku u seriji postova na Truth Socialu.

"Američki narod i mnogi birači smatraju važnim da li će porota zaključiti da je Trump kriv za angažovanje u krivičnim djelima", rekao je profesor prava na Univerzitetu u Richmondu, Carl Tobias.

"Ova odluka može uticati na način na koji će glasati ovog novembra."

TRT Balkan