Dogovor je postignut nakon skoro 40 sati neprekidnih pregovora protekla dva dana u zgradi UN-a, nakon 5. sjednice Međuvladine konferencije.       Foto: Reuters Arhiva

U Ujedinjenim nacijama (UN) je postignut dogovor o zaštiti biodiverziteta na otvorenom moru, nakon nekoliko godina pregovora.

Dogovor je postignut nakon skoro 40 sati neprekidnih pregovora protekla dva dana u zgradi UN-a, nakon 5. sjednice Međuvladine konferencije, koja se već dvije sedmice održava u New Yorku.

Sporazum, koji se proučava skoro 20 godina, ima za cilj zaštitu biodiverziteta izvan nacionalnih pomorskih jurisdikcija zemalja.

U ovoj oblasti, koje pokriva otprilike dvije trećine mora, pitanja poput klimatskih promjena, prekomjernog ribolova i pomorskog saobraćaja imaju negativan utjecaj na biodiverzitet.

Sporazum će nametnuti ograničenja na ribolovne aktivnosti u ovim područjima, kao i ograničenja na morske mine, rute pomorskog transporta i istražne aktivnosti.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres istakao je da se sporazum smatra važnim korakom u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena.

"Čestitam svim stranama. Radujem se danima kada ćemo nastaviti da radimo zajedno za sigurniji i zdraviji okean za sadašnje i buduće generacije", kazao je Guterres.

Očekuje se da će sporazum biti zvanično usvojen u UN-u.

TRT Balkan / agencije