Sadržaj pun mržnje na internetu doveo je do fizičkih napada na muslimane i džamije.     Foto: TRT World

Prošle godine su Ujedinjeni narodi snažno ohrabrili međunarodnu zajednicu da “preduzme sve potrebne mjere” u borbi protiv diskriminacije muslimana i “zabrani svako zagovaranje vjerske mržnje koje predstavlja poticanje na nasilje”, upozoravajući da je antimuslimanska mržnja dostigla “razmjere epidemije”.

Zabrinjavajuće je da je ovaj apel uglavnom naišao na nerazumijevanje, posebno u izvršnim odborima kompanija društvenih medija, koje su učinile malo ili ništa da uklone antimuslimanski sadržaj sa svojih platformi.

Ova neaktivnost ima razoran utjecaj na muslimanske manjinske zajednice širom svijeta, pri čemu je stranica za mikroblogovanje, Twitter, postala primarni izvor za širenje i jačanje antimuslimanske mržnje.

Kompanija društvenih medija sada bi trebalo da fokusira svoju pažnju na ponašanje korisnika posebno u tri zemlje, prema novoj studiji koja je pokazala da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Indija doprinijele sa nevjerovatnih 86 posto antimuslimanskog sadržaja na Twitteru tokom tri godine.

Studija Islamskog vijeća Viktorije (ICV) – najvećeg muslimanskog tijela u australskoj državi Viktoriji koje predstavlja blizu 270.000 članova zajednice – otkrila je gotovo četiri miliona antimuslimanskih postova objavljenih u periodu 24 mjeseca, između 2017. i 2019. godine.

ICV je također označio začarani krug mržnje koji se manifestuje u online i offline napadima na zajednicu širom svijeta. Samo indijski korisnici generirali su više od polovine ovih objava mržnje i štetnosti.

Među korisnicima Twittera sa sjedištem u Indiji, istraživači okrivljuju indijsku vladajuću stranku – Bharatiya Janata Partiju (BJP) – za širenje i pojačavanje antimuslimanske mržnje, rekavši: “() BJP je aktivno normalizirao mržnju prema muslimanima tako da 55,12 posto antimuslimanskih postova o muslimanskoj mržnji sada potječu iz Indije.”

ICV je također ukazao na diskriminatorne zakone koji uskraćuju muslimanima državljanstvo i druga građanska prava zbog porasta antimuslimanske mržnje na internetu među indijskim Twitter nalozima.

U Sjedinjenim Državama, širenje antimuslimanske mržnje na Twitteru gotovo je neodvojiva od retorike mržnje i politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je prema istraživačima treći najčešće spominjani korisnik u antimuslimanskim objavama, s mnogo tvitova povezanih s odbranom njegove zabrane muslimanske imigracije i antimuslimanskim teorijama zavjere, uključujući i one u kojima se tvrdi da demokrate sarađuju s "islamistima" u preuzimanju vlasti na Zapadu.

Što se tiče Ujedinjenog Kraljevstva, istraživači su rasprostranjenost antimuslimanskih tvitova pripisali mnoštvu faktora, uključujući globalni doseg Trumpovog antimuslimanskog animusa, antiimigraciona osjećanja izazvana izbjegličkom krizom i diskurs oko Brexita, zajedno s ležernim rasizmom bivšeg premijera Borisa Johnsona, koji je jednom uporedio muslimanke koje nose nikab s "poštanskim sandučićima".

Analizirajući antimuslimanski sadržaj koji su proizvele tri zemlje, istraživači su uspjeli identificirati nekoliko ključnih tema, uključujući povezanost islama s terorizmom, prikaz muslimana kao počinitelja seksualnog nasilja, strah da muslimani žele nametnuti šerijat drugima, zavjera u kojoj se navodi da muslimanski imigranti zamjenjuju bijelce na Zapadu i hinduiste u Indiji, te karakterizaciju halala kao nehumane prakse koja je tipičan tip takozvanog "barbarstva" islama.

“Još zabrinjavajuće je, međutim, naše otkriće da samo 14,83 posto antimuslimanskih tvitova na kraju bude uklonjeno”, rekli su istraživači, koji nastavljaju podsticati porast zločina iz mržnje protiv muslimanskih manjinskih zajednica, i pokrenuti, još više, antimuslimanski govor mržnje na internetu.

Napad na džamiju u Christchurchu 2019. ilustrativan je za ovaj začarani krug.

Naoružani napadač je radikalizirao antimuslimanski internetski sadržaj, a u sedmici nakon što je ubio 52 muslimanska vjernika, incidenti zlostavljanja protiv muslimana porasli su za nevjerovatnih 1300 posto na Novom Zelandu i 600 posto u Velikoj Britaniji, što je izazvalo ili inspirisalo talas antimuslimanskog nasilja u Engleskoj i Škotskoj, uključujući napad na džamiju u Stanwellu i ubod muslimanskog tinejdžera u Surreyu.

Nedavni izvještaj dokumentirao je više od 800 napada desnih ekstremista na džamije u Njemačkoj od 2014.

Proteklog mjeseca zabilježeni su napadi desničarskih indijskih hinduističkih migranata na muslimanske zajednice u Anaheimu u SAD-u i Leicesteru u Velikoj Britaniji.

Ovi napadi ne samo da imaju veliki psihološki utjecaj na muslimane, već i na širu zajednicu. Nesavjesno je da je Twitter učinio malo ili ništa da ukloni ogromnu većinu antimuslimanskog sadržaja na svojoj platformi.

U tom cilju, studija iz 2020. pod nazivom “Od hashtaga do mržnje: Twitter i antimanjinski osjećaj” jednako je osuđujuća za giganta društvenih medija, jer je otkrila direktnu povezanost između antimuslimanske mržnje na Twitteru i nasilja nad muslimanima u javnosti.

Fokusirajući se na Twitter naloge s velikim brojem pratilaca, uključujući SAD, autori studije su otkrili da je porast zločina iz mržnje protiv muslimana od predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016. koncentrisan u američkim okruzima s visokim nivoom korištenja Twittera.

"U skladu s ulogom društvenih medija, Trumpovi tvitovi o temama vezanim za islam u velikoj su korelaciji s antimuslimanskim zločinima iz mržnje nakon, ali ne prije početka njegove predsjedničke kampanje, i nisu u korelaciji s drugim vrstama zločina iz mržnje", zaključuju autori.

Ali nijedna od ovih informacija nije nova ili otkrivajuća za Twitter, s obzirom na to da je kompanija izdala izjavu 2020. godine u kojoj kaže da se okupila s nezavisnim članovima Međuvladine radne grupe za borbu protiv muslimanske mržnje (AMHWG) kao dio „zajedničke obaveze kako bismo se suprotstavili ponašanju mržnje na internetu,” dodajući: “Želimo se zajedno pozabaviti antimuslimanskom mržnjom, istovremeno radeći s drugim grupama koje dijele ovu predanost.”

Twitter, zajedno s Googleom i Metom, također je obećao da će 2019. eliminirati antimuslimanski sadržaj sa svoje platforme – nakon terorističkog napada na džamiju u Christchurchu. Ali ova obećanja nisu uspjela, kako je naglasio Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), koji je otkrio da kompanije društvenih medija, uključujući Twitter, nisu postupile na 89 posto postova koji sadrže antimuslimansku mržnju koja im je prijavljena.

Jednostavnije rečeno – ako Twitter nastavi odbijati da se s njegove platforme ukloni antimuslimanska mržnja, tada će pripadnici muslimanskih manjinskih grupa i dalje biti ugroženi, povrijeđeni ili ubijani. Muslimani širom Zapada će biti izloženi istoj vrsti napada koji su viđeni na džamije na Novom Zelandu, u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i SAD-u posljednjih godina.

Utvrđena je korelacija između online zločina iz mržnje i offline zločina iz mržnje. Twitter mora djelovati odmah.

*Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT World