Prva grupa je morala da konzumira 56 grama oraha dnevno, dok kontrolna grupa nije konzumirala orašaste plodove ili masnu ribu.     Foto: Getty Images

Međutim, rezultati najnovijeg istraživanja otkrivaju da konzumiranje oko 60 grama oraha dnevno može pomoći u suzbijanju štetnih efekata stresa kod studenata, poznatog i kao akademski stres.

“Studenti su jedinstvena populacija ljudi koji prelaze u odraslo doba dok završavaju fakultet, što može biti izazovno i stresno. Pritisak da se završi fakultet i pronađu atraktivni poslovi je veliki i može utjecati na mentalno i fizičko zdravlje studenata i njihovo sveukupno blagostanje”, kaže dr. Larisa Bobrovskaya, vanredna profesorica kliničkih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Južne Australije.

Istraživanje na 60 studenata

Kako bi istražili potencijalne efekte dijetetskih intervencija, Bobrovskaya i tim istraživača proveli su istraživanje na 60 studenata između 18 i 35 godina, nasumično odabranih da budu u grupi za liječenje ili u kontrolnoj grupi tokom 16 sedmica.

Prva grupa je morala da konzumira 56 grama oraha dnevno, dok kontrolna grupa nije konzumirala orašaste plodove ili masnu ribu.

Učenici su dali uzorke krvi i pljuvačke i popunili upitnike kako bi timu istraživača dali uvid u njihovo mentalno zdravlje, raspoloženje, opće blagostanje i navike spavanja u tri različita vremenska perioda tokom istraživanja. Neki učesnici su davali i uzorke fekalija tokom svake posjete.

Orasi poboljšavaju mentalno zdravlje i kvalitet sna

Na kraju eksperimenata istraživači su otkrili da svakodnevno konzumiranje oraha sprečava zabrinjavajuće promjene rezultata u pogledu mentalnog zdravlja, posebno kada se radi o stresu i depresiji.

Također poboljšavaju metabolizam povećanjem nivoa ukupnih proteina i albumina, što također može biti zaštita od štetnosti akademskog stresa. Konzumiranje oraha čak je pomoglo i poboljšanju sna kod studenata.

Ovi rezultati su u skladu s drugim kliničkim i opservacijskim studijama koje povezuju orahe sa smanjenjem učestalosti simptoma depresije, poboljšanjem raspoloženja i postizanjem boljeg ukupnog zdravlja u starijoj životnoj dobi.

Doprinos nauci

Autori istraživanja su istakli da su rezultati njihovog rada doprinijeli dosadašnjim naučnim radovima na ovu temu.

“Oduvijek smo znali da su orasi hrana koja poboljšava zdravlje, ali zbog dizajna i dužine ove studije, rezultati zaista daju sliku o tome kako jednostavna hrana poput oraha može pomoći u borbi protiv stresa”, objašnjava Mauritz F. Herselman, doktorant koji je također radio na ovoj studiji.

“Iako su potrebna dodatna istraživanja, dokazi postaju jasni da konzumiranje oraha kao obrasca zdrave ishrane može imati pozitivne efekte na mentalno zdravlje, potencijalno zahvaljujući tome što sadrže obilje omega 3 masnih kiselina“, dodaje Bobrovskaya.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Nutrients“.

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masti koje imaju brojne zdravstvene prednosti.

Omega-3 masne kiseline su dugolančane polinezasićene esencijalne masne kiseline koje su neophodne za dobro zdravlje i razvoj.

Omega-3 su hranjive tvari koje dobivate hranom (ili suplementima) koje pomažu u izgradnji i održavanju zdravog tijela. One su također izvor energije i pomažu u održavanju rada srca, pluća, krvnih žila i imunološkog sistema.

TRT World