Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra − preseljenje poslanika Muhammeda iz Meke u Medinu.     Foto: AA

Zalaskom sunca, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike na akšamsku molitvu, u petak, 29. jula 2022. godine, nastupa Nova 1444. godina po Hidžri.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. muharrem 1444. godine po Hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra − preseljenje poslanika Muhammeda iz Meke u Medinu.

Muslimani širom svijeta prisjećaju se Hidžre koja se dogodila 622. godine. Tada je Božiji Poslanik bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti rodni grad Meku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini, u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti.

Hidžra je bila vrhunac žrtvovanja poslanika Muhammeda i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domove. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv. Danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje ostankom u domovini, jačanjem veza s domovinom i džematom − saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg. Hidžra je uzdizanje i upotpunjenje − to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno.

TRT Balkan / agencije