Parovi koji dijele resurse također su se osjećali ujedinjeniji i posvećeniji zajedničkim ciljevima.     Foto: Reuters

Autori studije u američkoj Indiani otkrili su da se bračni parovi sa zajedničkim bankovnim računima manje svađaju oko novca, osjećaju više samopouzdanja u upravljanju finansijama u domaćinstvu i pokazuju bolje ukupno zadovoljstvo vezom.

Parovi koji dijele resurse također su se osjećali ujedinjeniji i posvećeniji zajedničkim ciljevima.

Bračna sreća i zajedničke finansije

Istraživači sa Odsjeka za biznis Kelley na Univerzitetu u Indiani prvi su dokazali uzročnu vezu između bračne sreće i kombinovanih finansija, iako su prethodne studije sugerisale određenu povezanost.

“Kada smo anketirali ljude sa različitim dužinama njihovih veza, oni koji su imali zajedničke bankovne račune pokazali su viši nivo zajedništva u braku u poređenju s ljudima s odvojenim računima, ili čak onima koji su djelimično spojili finansijska sredstva”, kazala je Jenny Olson, docentica marketinga na Odsjeku za biznis.

“S obzirom na značajne pomake koje smo uočili tokom dvije godine, ovo je uvjerljiv dokaz za prednosti spajanja finansija. To svakako zahtijeva razgovor s vašim partnerom”, rekla je prof. Olson.

U studiji je analizirano 230 vjerenih ili novopečenih parova tokom dvije godine nakon što su započeli zajednički život. Prosječna starost ovih partnera bila je 28 godina, sa pretežno bijelcima (75 posto) i 12 posto tamnoputih.

Oko 36 posto je imalo fakultetsko obrazovanje, a prosječni zajednički prihod iznosio je 50.000 dolara. Svaki par se poznavao oko pet godina, a deset posto njih je imalo djecu.

Na početku istraživanja svi su imali odvojene bankovne račune i složili su se da razmotre promjenu svojih finansijskih paketa. Ovo je bio prvi brak za sve učesnike.

Kvalitet veze

Neki parovi su nasumično dobili instrukcije da vode odvojene bankovne račune, dok je drugima savjetovano da otvore zajednički bankovni račun. Trećoj grupi je data sloboda da sami odlučuju.

Nakon dvije godine parovi koji su dobili instrukcije da otvore zajedničke bankovne račune pokazali su znatno veći kvalitet veze od onih koji su imali odvojene račune.

Istraživači vjeruju da spajanje finansija potiče veće usklađivanje s finansijskim ciljevima, povećanu transparentnost i zajedničko razumijevanje bračnih obaveza.

“Zajednički odnos je onaj u kojem partneri odgovaraju na međusobne potrebe. Postoji pristup ’mi’, za koji smo teoretizirali da je povezan sa zajedničkim bankovnim računom“, kazala je Olson.

Da li odvojene finansije dovode do razvoda?

Prof. Olson istakla je da su parovi sa odvojenim računima skloni da finansijske odluke vide jednostavno kao transakcijske.

“To je način razmišljanja po sistemu 'pomažem ti jer ćeš ti meni pomoći kasnije'. To je nešto što češće viđamo kod odvojenih računa. Odvojeni računi su također naveli ljude da vjeruju da je lakše napustiti vezu”, pojasnila je.

Rezultati istraživanja su pokazali da je značajan postotak parova koji su se rastali odlučio da ne spoje bankovne račune.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “Journal of Consumer Research“.

TRT Balkan