Švicarska narodna banka odlučila je prošle sedmice prebaciti više od 50 milijardi dolara ulagačima Credit Suisse banke.      Foto: TRT World

Globalna finansijska industrija je od 2008. godine prošla kroz nekoliko kriza koje su utjecale na svjetsku ekonomiju. Industrija ponovo daje iste signale otkako su dvije velike američke banke, Banka Silikonske doline i Signature banka, najavile zatvaranje u posljednje dvije sedmice.

Uprkos intervencijama i porukama američke vlade da smiri finansijsku nestabilnost, finansijske turbulencije se nastavljaju dok se kriza produbljuje i širi na evropski kontinent.

Kako analitičari izražavaju zabrinutost zbog rastućeg kaskadnog efekta, posljednja žrtva finansijske krize koja je nastala u SAD-u bila je švicarska Credit Suisse banka.

Nakon što se suočila s drastičnim gubicima na berzi, Švicarska narodna banka (SNB) odlučila je prošle sedmice prebaciti više od 50 milijardi dolara ulagačima Credit Suisse banke. Međutim, to nije uspjelo zaustaviti finansijsko krvarenje.

Za spas Credit Suissea bila su moguća dva scenarija. Prvi je bio da se suoči s istom sudbinom kao i drugi i zatvori čitavu operaciju. Ali međunarodni igrači i švicarske vlasti nisu željeli da se kockaju s posljedicama bankrota koji bi mogli biti pogubni za druge banke na evropskom kontinentu.

Drugi, manje rizičan scenarij bila je nacionalizacija ili spajanje s drugim bankarskim gigantom. Nakon pregovora tokom vikenda, švicarska vlada je posredovala u dogovoru s najvećom bankom u zemlji, UBS grupom, koja je pristala da preuzme rivalski Credit Suisse za 3 milijarde švicarskih franaka (3,23 milijarde dolara).

Utjecaj na globalna tržišta

Smatra se da strategija otkupa obezbjeđuje prijeko potreban kapital i resurse Credit Suisse banci, ali finansijski pokazatelji oslikavaju sumornu prognozu za globalna tržišta u narednim danima, predviđaju stručnjaci.

Nakon otkupa, glavne centralne banke, uključujući i Federalne rezerve SAD-a, najavile su koordinirane napore da povećaju pristup likvidnosti dolara.

Jedan od problema s Credit Suisseom bilo je rizično ulaganje u imovinu kao što su kolateralizirane dužničke obaveze, alat kreditnog proizvoda koji prikuplja sredstva za institucionalne investitore i druge derivate.

Ova vrsta imovine je crvena zastava za druge banke koje imaju slične investicije, jer bi i njihove dionice mogle pasti.

To također dovodi do pitanja hoće li otkup banci pružiti olakšanje na tržištima u razvoju kao što su Brazil, Meksiko i Indonezija, gdje i dalje posluje.

Dionice su u ponedjeljak zabilježile opadanje na azijskim tržištima, gdje su dionice Hong Konga dostigle tromjesečni minimum, a dionice Banke istočne Azije pale za više od 4 posto.

Ako otkup neće moći da promijeni smjer pada na globalnim tržištima, to bi moglo imati ozbiljne implikacije za te ekonomije.

Spajanje nosi rizik od potencijalnog gubitka radnih mjesta jer će se u kompaniji uspostaviti nova administrativna struktura i smanjiti troškovi.

Ovo također može izazvati lokalna otpuštanja u Švicarskoj, u kojoj su kompanije ulagale u banku.

To se također može proširiti i na druge zemlje koje posluju s bankom. Ed Yardeni, predsjednik Yardeni Research, konsultantske firme koja nudi širok spektar globalnih investicionih strategija, rekao je da bi bankarska previranja mogla uzrokovati recesiju ukoliko izazovu kreditnu krizu.

Otkup Credit Suissea je znak konsolidacije u finansijskim industrijama i može ponuditi stabilizaciju na tržištima.

Ali također će obuzdati globalnu ekonomsku raznolikost i konkurenciju. Nabavka švicarske banke može imati negativniji efekat na finansijski sistem ako otkup ne bude efikasan za tržišta.

Ovo će također zavisiti od potencijalnog kredita UBS-a za finansiranje akvizicije.

I dalje postoji pitanje hoće li bankarske nabavke vrijedne više milijardi dolara riješiti globalna finansijska pitanja i pružiti podršku tržištima u atmosferi Fedove stope nesigurnosti.

TRT Balkan / agencije