Arapska reč za post, “siyam“, znači „odricanje“, „suzdržavanje“, “sputavanje“.       Foto: Reuters

Na osnovu tradicionalnog, kulturnog ili verskog porekla, postoje vrste periodičnog posta koje se primenjuju u celom svetu. U staroj medicini, post je metoda lečenja ustanovljena još od Hipokrata. Od tada ga preporučuje većina starijih evropskih medicinskih škola za lečenje akutnih i hroničnih bolesti.

Arapska reč za post, “siyam“, znači „odricanje“, „suzdržavanje“, “sputavanje“. Poznato je da post, kao izraz pokornosti Bogu, sputava ljudske prohteve i strasti te pomaže u fizičkom, mentalnom i duhovnom pročišćavanju.

Post pomaže pri odmoru, prebacuje iz stanja kretanja i preteranog uživanja u stanje odmora i kontemplacije. Post ima toliko zdravstvenih prednosti da su ga mnogi ljudi, uključujući i nemuslimane, prihvatili kao redovnu zdravstvenu praksu!

Ali, šta se zapravo dešava s ljudskim telom tokom posta?

Nauka je pokazala da telo koristi energiju iz poslednjeg obroka za rast ćelija i tkiva i za obezbeđivanje energije tokom prva 4 sata. Takođe, pankreas proizvodi inzulin koji omogućava telu da koristi glukozu za energiju.

Od 4 do 16 časova, svi dodatni nutrijenti iz poslednjeg obroka koriste se za energiju. Kada energije ponestane, telo oslobađa masti i sagoreva ih za energiju. Ovaj proces oslobađa hemikalije poznate kao ketonska tela za energiju. Autofagija počinje tokom ove faze. Tada se čisti mrtvi ili oštećeni ćelijski materijal koji inače uzrokuje starenje i bolesti, uključujući rak.

Nakon 16 časova, procesi se ubrzavaju u telu. Glikogen u jetri i mišićima, kao i glukoza u ćelijama, počinju naglo da se smanjuju pa se telo okreće skladištenoj masnoći. Hemikalija poznata kao AMPK se oslobađa tokom ove faze i povećava stopu autofagije u celom telu.

Tokom prvog dana, nivo šećera u krvi i krvni pritisak opadaju. Glikogen se izvlači iz mišića, što uzrokuje slabost, a može uzrokovati i mučninu, glavobolju i vrtoglavicu.

Već trećeg dana telo se počinje navikavati. Probavni sistem odmara, pa se energija usmerava na čišćenje od toksina, ozdravljenje i povećanje aktivnosti imunološkog sistema. Masti u telu se u ovoj fazi pretvaraju u glukozu za energiju.

Nakon jedne nedelje posta, stare povrede i rane mogu postati iritirane i uzrokovati bol. To je zato što staro povređeno tkivo možda nije imalo priliku da zaceli u prošlosti, ali tokom posta se proces zaceljivanja tela optimizira tako da stare povrede i upaljena područja pokušavaju zaceliti u odsustvu dodatnih toksina. Mišići nogu mogu biti posebno pogođeni jer se toksini uglavnom nakupljaju u nogama.

Zadnje dve nedelje posta tokom meseca ramazana telo je već dobro prilagođeno na post i zna kako da očisti toksine u kratkim periodima, što dovodi do manjeg zastoja i povećanja energije u telu. Takođe se povećava bistrina uma. Do treće nedelje, posao isceljenja organa je završen.

Brojne prednosti posta

Istraživanje naučnika u SAD-u pokazalo je da mentalni fokus postignut tokom ramazana poboljšava funkcije mozga.

Isto tako, izrazito smanjenje količine hormona kortizola, koji proizvodi nadbubrežna žlezda, dovodi do velikog smanjenja nivoa stresa tokom i nakon ramazana.

Ukratko, post pospešuje zdravlje srca i prevenciju od dijabetesa, gubitak viška kilaže, detoksikaciju i čišćenje organizma.

Dok su koristi posta za ljudsko zdravlje dokazane naučnim istraživanjima, mesec posta, ramazan, povećava empatiju i pospešuje jedinstvo i solidarnost među ljudima.

TRT Balkan