Danas se obilježava Veliki četvrtak, početak Uskrsa za katoličke vjernike

Danas se obilježava Veliki četvrtak, početak Uskrsa za katoličke vjernike

Katolici na Veliki četvrtak slave uspostavu dvaju sakramenata: euharistije i misnog posvećenja.
Dan je to koji je obilježen bogatim trpezama, obavezno kuhanim jajima čija se ljuska boji i s kojim se ponekad organizuje i takmičenje u “tucanju“.             Foto: AA

Danas se obilježava Veliki četvrtak koji označava početak trodnevnice Uskrsa za katoličke vjernike.

Ujutro se održavaju krizmene mise, a navečer se katolici sjećaju Isusove posljednje večere. Za vjernike katolike počinje uskrsno trodnevlje s vrhuncem na Uskrsnu nedjelju.

Na Veliki četvrtak biskupi služe krizmene mise ujutro, a tokom večernjih misa svećenici simbolično peru noge vjernicima.

Na krizmenim misama biskupi posvećuju maslinovo ulje u svetu krizmu koja se zatim tokom godine koristi na krštenjima, krizmama, misnim posvetama i posvetima oltara ili crkava, a svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja kao znak međusobne povezanosti i povezanosti s Crkvom.

Na večernjim misama prisjeća se Isusove posljednje večere s apostolima, postavljanje euharistije i misna posveta.

Također obnavlja se ritual tokom kojeg je Isus prao noge svojim učenicima. Svećenici simbolično peru noge odabranim vjernicima u znak služenja i poniznosti.

Katolici na Veliki četvrtak slave uspostavu dvaju sakramenata: euharistije i misnog posvećenja.

Na posljednjoj večeri, gdje je sa svojim učenicima slavio Pashu, Isus je blagoslovio kruh i vino te ih dao učenicima da jedu i piju.

Osim toga, Veliki četvrtak smatra se danom utemeljenja Euharistije, kada je Isus prinio prvu euharistijsku žrtvu ili misu.

U Vatikanu će se ujutro krizmana misa održati u bazilici sv. Petar. Poslijepodne će papa Franjo predvoditi misu u ženskom zatvoru Rebibbia u Rimu, nakon koje će uslijediti pranje nogu.

Evangelisti, koji Uskrs slave na isti dan kao i katolici, ne pripremaju bogoslužje na Veliki četvrtak, jer euharistiju shvaćaju više na simboličkoj razini.

Ove će godine, međutim, pravoslavni vjernici Uskrs slaviti 5. maja zbog korištenja drugog kalendara.

TRT Balkan / agencije