Stanovnici Casamicciola Terme koji će biti evakuirani bit će premješteni u hotele u drugim dijelovima Ischie na dvije do tri noći.      Foto: Reuters

Prije šest dana malu luku Casamicciola Terme preplavili su nanosi blata, krhotina i kamenja koji su se spustili sa najviše tačke ostrva tokom jake kišne oluje, pri čemu je poginulo najmanje jedanaest ljudi.

Stanovnici Casamicciola Terme koji će biti evakuirani bit će premješteni u hotele u drugim dijelovima Ischie na dvije do tri noći, a evakuacija kreće danas popodne, rekao je vladin povjerenik za vanredne situacije Giovanni Legnini.

On je dodao da je evakuacija mjera predostrožnosti koja je odlučena nakon što je regionalna agencija civilne zaštite izdala meteorološku uzbunu.

Ischia, vulkansko ostrvo udaljeno oko 30 kilometara od Napulja, poznato je po svojim termalnim kupatilima i slikovitoj obali. Ali je također posebno osjetljivo na prirodne katastrofe.

U tom istom mjestu Casamicciola Terme, dvije osobe su poginule 2017. godine nakon zemljotresa jačine 4 stepena po Richterovoj skali, dok su još dva klizišta 2006. i 2009. godine odnijela ukupno pet života.

FENA