Brodovi su prevezli ukupno 563.317 metričkih tona žitarica i drugih namirnica.      Foto: AA

Više od četvrtine žitarica i drugih prehrambenih proizvoda izvezenih iz Ukrajine stiglo je u Turkiye nakon značajnog sporazuma postignutog o obnavljanju isporuka iz ukrajinskih crnomorskih luka, saopštile su u utorak Ujedinjene nacije.

Od 1. augusta, Turkiye je primila 26 posto pošiljki, a slijede je Iran i Južna Koreja sa po 22 posto, pokazuju podaci Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu koji prati transport.

Kina je dobila osam posto izvezenih ukrajinskih žitarica, Irska šest posto, Italija pet posto, Džibuti četiri i Rumunija dva posto.
“Od 1. do 15. augusta, JCC je odobrio ukupno 36 kretanja plovila kroz pomorski humanitarni koridor u Crnom moru kako bi se omogućio siguran izvoz žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva, uključujući amonijak, iz ukrajinske luke”, navodi centar.

Navodi se da su brodovi prevezli ukupno 563.317 metričkih tona žitarica i drugih namirnica.
Uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Prvi brod je isplovio 1. augusta.
JCC je u Istanbulu zvanično počeo funkcionisati 27. jula, a sastoji se od predstavnika tri države i UN-a.
Od prvog isplovljavanja 1. augusta, dosad je ukupno 21 brod sa žitaricama napustio ukrajinske luke, zahvaljujući ovom sporazumu.

TRT Balkan / agencije