Stoltenberg je naglasio da će Ukrajina postati članica NATO-a.        Foto: Reuters

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se danas i sutra u Briselu kako bi obilježili 75. godišnjicu vojne alijanse i pripremili se za samit u Washingtonu u julu ove godine.

Uoči važnog sastanka Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a istakao je da savez mora ostati čvrst u podršci Ukrajini, ali i promijeniti dinamiku podrške jer “Ukrajina ima hitne potrebe“.

“NATO je utemeljen na jednom, svečanom obećanju: napad na jednog saveznika je napad na sve. Iz tog temelja izgradili smo najmoćniji i najuspješniji savez u istoriji. A, tokom proteklih 75 godina, NATO-ova otvorena vrata pomogla su širenju demokratije i prosperiteta širom Evrope“, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar se potom osvrnuo na rat u Ukrajini koji traje duže od dvije godine.

“Posljednjih dana Kremlj je pokrenuo nove velike napade, pogađajući ukrajinske civile i infrastrukturu. Rusija nastavlja da pritiska duž linije fronta. Zato moramo ostati čvrsti u našoj podršci Ukrajini. I pozdravljam to što saveznici nastavljaju da vrše velike isporuke oružja, municije i opreme“, kazao je Stoltenberg te dodao:

“Ali, Ukrajina ima hitne potrebe. Svako kašnjenje u pružanju podrške ima posljedice na bojnom polju dok govorimo. Stoga moramo promijeniti dinamiku naše podrške. Moramo osigurati pouzdanu i predvidljivu sigurnosnu pomoć Ukrajini na dugi rok.“

Naveo je da stoga ministri razgovarati o tome kako bi NATO mogao preuzeti veću odgovornost za koordinaciju vojne opreme i obuke za Ukrajinu.

“Također ćemo razgovarati o višegodišnjoj finansijskoj obavezi da održimo našu podršku. Ovaj ministarski sastanak će postaviti teren za postizanje konsenzusa o ovim pitanjima dok se pripremamo za samit u Washingtonu. NATO saveznici pružaju 99 posto ukupne vojne podrške Ukrajini. Dakle, ako radimo više pod NATO-om, naši napori bi bili efikasniji i efektivniji. Moskva treba da shvati da ne mogu postići svoje ciljeve na bojnom polju i ne mogu nas čekati“, poručio je prvi čovjek NATO-a.

Stoltenberg je također naglasio da će Ukrajina postati članica NATO-a:

“Pitanje je kada, a ne da li.“

Stoltenberg je istakao i činjenicu da će ove godine rekordan broj saveznika ispuniti cilj NATO-a o izdvajanju dva posto BDP-a za alijansu te da se raduje daljnjem napretku.

TRT Balkan / agencije