Nastasin tvrdi da ovaj pristup ima za cilj podjelu regiona Južnog Kavkaza i da može dovesti do destruktivnih posljedica.            Foto: AA

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu da pojačano vojno prisustvo NATO-a na granicama zemlje neće ostati bez odgovora.

"Mogu samo da potvrdim da Rusija neće ostaviti bez odgovora NATO-ovo vojno prisustvo na našoj granici, koje ugrožava bezbjednost Ruske Federacije“, rekao je zamjenik direktora Odjela za informisanje i štampu ruskog Ministarstva vanjskih poslova Andrej Nastasin.

Govoreći o sporazumu koji je odobrio finski parlament, prema kojem će Finska obezbijediti pristup 15 svojih vojnih objekata za potrebe vojske Sjedinjenih Američkih Država, Nastasin je rekao da NATO pojačava svoje vojno prisustvo na ruskim granicama.

Nastasin je također optužio SAD i njihove evropske saveznike da su nezadovoljni situacijom u Ukrajini i pokušavaju stvoriti haos u susjednim zemljama.

Prokomentarisao je i pozivanje ministara vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije na samit NATO-a a 9. i 11. jula u Washingtonu.

"Oni isporučuju oružje Armeniji, pokušavajući da obnove odbrambeni sektor ove zemlje i potkopaju sigurnosne mehanizme u Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB). Istovremeno pokušavaju da utiču na Baku. To povećava napetost između Azerbejdžana i Armenije, negativno utiče na dijalog između dvije zemlje i izaziva trku u naoružanju u regionu", rekao je ruski zvaničnik.

Nastasin tvrdi da ovaj pristup ima za cilj podjelu regiona Južnog Kavkaza i da može dovesti do destruktivnih posljedica.

Također je optužio Litvaniju, Letoniju i Estoniju da su usvojile "destruktivan pristup" prema Južnom Kavkazu.

TRT Balkan / agencije