Novi sporazum postavlja osnov za dublju britansko-francusku saradnju u borbi protiv migracije.      Foto: Reuters

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru video s ceremonije potpisivanja u Parizu s britanskom ministricom unutrašnjih poslova Suellom Braverman.

Darmanin je objavio i detalje novog sporazuma o pojačavanju napora da se zaustave ilegalni prelazi iz Francuske na obale Velike Britanije.

"Velika Britanija se obavezala da će osigurati 72,2 miliona eura za borbu protiv ilegalne migracije", naveo je on.

Braverman je naglasila potrebu da urade sve što mogu da zaustave ove prelaze.
"Ovo je globalni izazov koji zahtijeva globalna rješenja, a u interesu je i britanske i francuske vlade da rade zajedno na rješavanju ovog složenog problema", rekla je ona.

Britanski "Foreign Office" je saopštio da će se broj službenika u sjevernoj Francuskoj povećati za 40 posto u narednim mjesecima.

"Novi sporazum postavlja osnov za dublju britansko-francusku saradnju u borbi protiv migracije i označava sljedeći korak za blisko operativno partnerstvo između dvije zemlje koje je spriječilo više od 30.000 prelazaka ove godine", dodaje se u saopćenju.

Prema sporazumu, broj graničnog osoblja će biti povećan za 40 posto, bit će osigurana sredstva za novu opremu za nadzor, a bit će ojačana i koordinacija i razmjena informacija između dviju zemalja.

Više od 40.000 migranata stiglo je ove godine čamcima u Veliku Britaniju.

TRT Balkan / agencije